František Fabičovic říká, jak chutnají vína z Vinařství Obelisk

18. Březen 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 26449

Pan František Fabičovic již od roku 2016, kdy založil své Vinařství Obelisk, produkuje výtečná vína, která se nedají koupit jednoduše v jakémkoliv supermarketu, ale dáte si je jen ve špičkových restauracích či přímo na degustaci Vinařství Obelisk. Pan Fabičovic dnes obhospodařuje 50 hektarů vinic v katastru Valtic, kde si zakládá především na nulové chemii. Více jsme pana Fabičovice vyzpovídali v našem dnešním rozhovoru!

Můžete nám, prosím, v rychlosti představit Vaše vinařství?
Vinařství Obelisk bylo založeno v roce 2016 a v témže roce se začala stavět budova na místě bývalé vojenské roty ve vinicích nad Valticemi. První vinobraní proběhlo v roce 2017 již v této nové, moderní budově a od konce roku 2017 si mohla i veřejnost užívat výhledy z vinařství na viniční trať Hintertály, Valtice, Mikulov i celé panorama Pálavy. Jsme střední vinařství, hospodaříme na cca 50 hektarech v katastru Valtic a vína u nás vznikají přírodní cestou – bez zbytečných aditiv, zásahů a chemie.
Autor: Amazing Places

Autor: Amazing Places

Proč jste se Vy sám rozhodl založit si vinařství? Je to nějak spjato s Vašimi předky?
Mí vzdálení předci pochází z oblasti dnešního Chorvatska, jak je na našem příjmení znát. Spolu s nimi přišla na naše území i další zkušenost s pěstováním révy a výrobou vína. Já navazuji na práci mého dědečka, který byl sedlák v Charvátské Nové Vsi a vlastnil polnosti i vinice. Komunistický režim mu vše sebrali a já jsem budoval své první malé vinařství téměř od nuly. Postupně jsem se sám staral o asi hektar vinic a ve sklepě opečovával něco k 6 000 litrů vína. V roce 2000 jsem sklep i vinice prodal a naplno se začal věnovat firmě Alca plast. Protože ale víno ze srdce jen tak nevymažeš, netrvalo dlouho a v roce 2014 jsem znovu vysadil první 3 hektary vinice a přemýšlel o novém, tentokrát profesionálním pojetí vinařství.
Slyšeli jsme, že Vám je velkou inspirací antika. Proč tomu tak je?
Rod Lichtenštejnů v Lednicko-Valtickém areálu za staletí své vlády vybudoval úchvatnou krajinu plnou saletů. Právě jejich inspirací byla ušlechtilá antika. My vnímáme vinařství jako novodobý salet, který taktéž navazuje na antiku, avšak v současném moderním architektonickém jazyce. Vinařství Obelisk je návratem k dobré práci s krajinou a architekturou.

Můžete nám uvést některá z Vašich oblíbených vín?
Zmíním určitě Pinot blanc a Ryzlink rýnský, které se do Valtic skvěle hodí a místní terroir jim sedí. Mladé ryzlinky bývají svěží ovocité, citrusové a s postupným stárnutím a lahvovou zralostí přecházejí do petrolejových tónů, které jsou typické pro velká světová vína této odrůdy. Pinot blanc na místních půdách nezapře svou eleganci a ze starých vinic i strukturu a slanost, kterou podporujeme zráním v dubových sudech a ležením na kvasničních kalech. Nesmím opominout ani pro Valtice typické Sylvánské zelené a velmi se nám daří sekty vyráběné klasickou „šampaňskou“ metodou. Ne nadarmo měli naše vinice před více jak sto lety pronajati Francouzi a vyráběli zde „pravé“ šampaňské.
A kdybyste měl zavzpomínat, klidně i při Vašich návštěvách cizích zemí, kde jste měl možnost ochutnat asi nejlepší víno?
Projel jsem nespočet vinařských regionů v Evropě i mimo kontinent. Ať už šlo o Champagne, Bordeaux, Burgundsko, Château-du-Pape, Provence či Alsace ve Francii, italské Toskánsko a Piemonte, nebo třeba ne zcela objevené Švýcarsko, vždy jsem chtěl ochutnávat to nejlepší. A právě světová inspirace je důležitá pro vlastní produkci, abychom se dotahovali na velké vzory. Každá oblast má svá specifika a nejlepší víno je především víno v dobré společnosti.

Jednou z nejšťastnějších událostí v roce jsou svatby, kdybychom po Vás chtěli doporučit některé víno, jaké by to bylo?
Ve vinařství se hodně věnujeme párování špičkové gastronomie a našich vín, a to jak u svatebního menu, tak při galadegustacích, které pořádáme. U svateb pečlivě zjišťujeme od budoucích novomanželů preference svatebních hostů, takže univerzální odpověď neexistuje. Někomu zachutná voňavá Pálava, někoho zaujme náš suchý Ryzlink vlašský a jiní zase nedají dopustit na svěží lehké Chardonnay či Cuvée rosé z naší produkce. V každém případě se ale svatba neobejde bez slavnostních bublin, tedy našeho růžového či bílého sektu.
Co je podle Vás pří výrobě vína úplně to nejdůležitější?
Stejně jako v Alca plastu je i u vína důležitá vize a kvalita. Nastavit si vysoké laťky a spokojit se jen s tím nejlepším, nepolevovat v práci a umět si brát ponaučení z vlastních chyb. U vína je základem skvělá poloha vinice a prvotřídní surovina, tedy ty nejlepší hrozny. Ve sklepě pracujeme s minimem zásahů přírodní cestou, abychom nepokazili, co nám do hroznu ukryla příroda. Víno chce svůj čas a nedá se urychlit. Kdokoliv zavítá do našeho sklepa, také ocení čistotu, která je při vzniku vína neméně důležitá.

 Nabízíte pro své zákazníky i degustace?
Samozřejmě nabízíme, protože víno je osobní zážitek a my jej chceme zákazníkovi představit komplexně, ne anonymně v polici supermarketu. Tam byste naše víno hledali marně. Zveme a diskutujeme s lidmi z gastra, kteří pak naše nadšení z vín předávají dál svým hostům. Pro veřejnost pořádáme ročně minimálně dvě galadegustace s párováním. Vítáme malé i velké skupinky návštěvníků, vždy po předchozí domluvě, aby se jim náš sommelier mohl plně věnovat a oni si odnesli nejen víno, ale především skvělý zážitek, na který budou rádi vzpomínat.
Četli jsme, že je možné si Vaše vinařství i pronajmout. Pro jaké akce se to dle Vás hodí?
Paleta společenských akcí, které u nás již proběhly nebo proběhnou, je opravdu široká. Letní sezona je ve znamení svateb. Pro náročnou klientelu zajišťujeme svatbu na klíč. Dokonce i počasí nám často vychází „na objednávku“. Z dalších akcí jsou to firemní večírky, porady, narozeniny, degustace pro skupiny i teambuilding. Díky variabilitě prostoru můžeme jeden den hostit konferenci a druhý den svatbu. Ke každému zákazníkovi pak přistupujeme zcela individuálně a řešíme s ním každý detail chystané akce dle představy.

Co pro Vás znamená luxus?
Punc luxusu připisujeme čemukoli, co je pro nás výjimečné a vzácné a dopřává nám nezapomenutelné zážitky. Je to subjektivní vnímání věcí, nejen materiálních. Díky aktuálnímu dění, které kolem vládne, se stává luxusem mnohé, co bylo ještě nedávno zcela běžné. Kultura, cestování či jen prosté střetávání tváří v tvář a především kvalitně strávený čas s našimi blízkými. Stále věřím, že snad brzy nebudeme na dřívější způsob života jen vzpomínat. U vína je zásadním faktorem způsob výroby. Za luxusní považuji přírodní víno bez použití umělých přípravků a doplňků. Takové víno dnes již málokde ochutnáte.
Děkujeme za rozhovor

Galerie

Autor: Amazing Places

Rozhovory

Vinařství Obelisk

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články