Jak chutná Víno Loigi? To nám poví majitel Vladimír Lojda

05. Leden 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 29776

Vladimír Loigi Lojda ve svém vinařství Vino Loigi dělá víno tak trochu muzeálním způsobem (snad díky oboru, který vystudoval). Své vinice obdělává sám, ekologicky a biodynamicky. Hrozny sbírá ručně, šlape je nohama a lisuje v historickém dřevěném lisu. Dělá vína klasická, dlouhodobě zrající v sudech, i trochu divočejší vína na slupkách. I když si vína z vinařství Vino Loigi můžete koupit ve vinotékách a restauracích v Praze či Brně, je lepší si pro ně přijet osobně do Znojma. Proč? To si přiblížíme v následujícím rozhovoru.

Můžete nám, prosím, v rychlosti představit Vaše vinařství?
Vino Loigi jsem založil v roce 2014 a je to vinařství jednoho muže zaměřené na výrobu rukodělných vín. Kromě pomoci při sklizni veškeré pracovní činnosti provádím sám. Vinařství sídlí v historickém centru města Znojma a zpracovává hrozny z prvotřídních vinic z nejbližšího znojemského okolí.

Jak jste se dostal k tomu založit si vlastní vinařství?
S vínem a jeho výrobou jsem byl v kontaktu od útlého mládí, takže jsem jak práci na rodinném vinohradě, tak ve sklepě, vnímal jako přirozenou součást života. Mé vinaření začalo v roce 2010, kdy jsme si po dlouhém rozmýšlení s manželkou koupili první vlastní vinici, spíše pozemek ve viniční trati, a začali ho vysazovat a obnovovat. Další pozemky jsme získali v letech 2012 a 2015 a tím jsme se dostali na současných 2,5 ha vinic. Snaha o maximální šetrnost a autentičnost nás přivedla k členství ve vinařských spolcích Autentista Moravia Magna a Demeter CS a k bio certifikaci našich vinic.
Na čem si při výrobě vína nejvíce zakládáte?
Základem jsou dokonale zralé a zdravé hrozny z ekologické produkce, které jsou na víno transformovány bez použití dalších látek. Právě umění přípravy bezvadného vína bez použití konzervantů je asi mojí největší pýchou.

Dokázal byste si vzpomenout na nějaké Vaše víno, které jste si asi nejvíce oblíbil?
Když jsem si koupil první vinici, chtěl jsem dělat Ryzlink rýnský, ale Znojemsko je primárně krajem veltlínů, a tak se Veltlínské zelené postupně stalo odrůdou, která mi dělá největší radost. A veltlíny z řady Skalky se zatím v čase stále zlepšují.
Co Vám přijde na víně nejkrásnější?
Na víně je nejkrásnější ta práce s půdou a révou. Vinaření je cyklický proces, který je přes zdánlivou stejnost a stereotypnost každý rok jiný. Je to nekončící objevování a učení se.

Pokud bychom si chtěli přijet Vaše vína ochutnat, nabízíte i nějaké degustace?
V našem vinařství máme návštěvy rádi. Pokud mají milovníci vína čas a chuť, rád je provedu jak po sklepě, tak po vinicích. Považuji za důležité ukázat lidem, že našich vín se nemusejí bát, že na vinicích se chováme udržitelně a ekologicky a náš sklep není chemická laboratoř.
Pokud byste měl darovat svému potomkovi nějaké víno k osmnáctinám, které by to bylo?
Synovi jsou teprve 4 roky, takže to zatím není aktuální, ale například Ryzlink rýnský ročníku 2019 z naší prvohorní vinice má, myslím, potenciál do té doby krásně nazrát. Znojemská vína jsou totiž obecně schopná dobře nazrávat v čase.

Máte i nějaké další plány do budoucna?
Aktuálně nás čeká stavba lisovny. A další kousek vinohradu by se také neztratil.
Co pro Vás znamená luxus?
Luxusem jsou pro mne hodinky Patek Philippe, celý život je chci, ale asi si je nikdy nekoupím.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Víno Loigi

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články