Jak udělal Lubomír Dolejš ze zvěřiny tu největší pochoutku v restauraci Deer
Jistě jste už podle nadpisu museli poznat, že opět čtete článek z našeho seriálu o nejlepších restauracích, které můžete v Česku, potažmo především v Praze, nalézt. A jako vždy to bude i dnes speciální. Neboť ti, co nás už znají, vědí, že nenavštěvujeme ledajaké restaurace, ale vždy jen ty, co mají nějakou prestiž a jsou v něčem jedinečné. Když jsem přemýšlel, do jaké restaurace se vydat, uvědomil jsem si, že jsem dlouho neměl pořádnou zvěřinu. Není totiž moc možností, kde si na ni pochutnat. A jak už ze svých zkušeností vím, zvěřinu musí připravovat jen kuchař, který tomu opravdu rozumí, aby neztratila svou výtečnou chuť. A když jsem spojil toto všechno dohromady, byla volba jasná.
Když totiž řeknete slovo „zvěřina“, měla by se vám ihned vypadat restaurace Deer, sídlící v ulici Michalská na Praze 1. Není tomu totiž náhodou, že má tento podnik v logu vyobrazeného jelena – je to z toho důvodu, že jelen se považuje za pána lesa. A Deer obdivuje přírodní zdroje a vzdává jim hold, a právě proto servíruje na talíř úžasnou zvěřinu a moderní kuchyni.
To, že restaurace svým dřevěným nábytkem a úžasnou podlahou navozuje dokonalou atmosféru právě k degustačnímu zvěřinovému menu, které jsem si objednal, asi ani nemusím zmiňovat. Co mě totiž zajímalo ze všeho nejvíc, bylo, jak chutné degustační menu šéfkuchař Lubomír Dolejš připraví. Lubomír totiž nějakou dobu žil v New Yorku a ve Vídni, kde si získal lásku k jídlu a rozhodl začít své kulinářské dovednosti vylepšovat a studovat je. Nyní zakotvil právě v restauraci Deer, kterou jasně pozměnil k obrazu svému. V menu nyní naleznete především zvěřinu a já teď do restaurace přišel, abych se přesvědčil, že to pan Lubomír Dolejš dělá vše správně.
Pro pohlazení chuťových pohárků v menu samozřejmě nechybí amuse bouche, po němž následuje úžasné dančí carpaccio s nakládanými liškami a kaštanovým krémem. Aby toho ale před hlavním chodem nebylo málo, máte možnost si pochutnat ještě na raviolech s jelením masem a dýňovým pyré, které mě překvapily snad nejvíce z celého menu. Něco tak chutného jsem totiž dlouho neměl. Nejvíce jsem se ale těšil na jelení hřbet, který se podával s bramborovými nočky, zeleninovým pyré a brusinkami. Musím uznat, že kombinace jeleního masa a brusinek je prostě úžasná, jídlo se mi tak rozplývalo na jazyku, že jsem si ani neuvědomoval, kde právě jsem. Soustředil jsem se jen na chuť.
A protože jsem milovník dezertů, velmi mě překvapila i pochoutka s názvem „Les“ – medový mousse s lesním ovocem, rakytníkem a čokoládovými lístky. Tematický výtečná sladká pochoutka je prostě vždy něco pro mě.
Těžko přes písmenka popíši celou chuť degustačního menu, které ještě navíc bylo dokonale párované s víny. Musíte restauraci Deer navštívit sami a poznat, jak úžasné pokrmy šéfkuchař Lubomír Dolejš připravuje!