Jak vzniká víno ve Vinařství Fila s jeho majitelem

10. Březen 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 24693

Jiří Fila je vinohradníkem a sklepmistrem v jedné osobě. Díky této kombinaci si může pro svá vína ohlídat nejvyšší kvalitu po celou dobu procesu od vzniku hroznu přes jeho zpracování, zrání vína a lahvování, až po jeho následnou expedici lahví zákazníkovi. Vztah k vínu a vinicím získal po předcích, znalosti si prohluboval samostudiem a účastí na pravidelných vzdělávacích seminářích. V současné době obhospodařuje cca 10 000 keřů v jednom z nejteplejších regionů jižní Moravy, na jihu Slovácka v Moravské Nové Vsi. Pravidelně se účastní akcí na podporu vinařské turistiky a propagace vinařského regionu.

Jiří, mohl byste nám, prosím, v rychlosti představit Vaše vinařství?
Vinařství Fila je menší rodinné vinařství na jihu slovácké podoblasti v Moravské Nové Vsi, víno tvoříme pouze z vlastních biovinic v katastru obce Moravská Nová Ves, profilujeme se v odrůdě Rulandské šedé, zpracováváme ji z různých tratí dle stupně vyzrání, sortiment doplňují tradiční kultivary prověřené v regionu: Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Chardonnay pro bílá vína a Cabernet Moravia a Zweigeltrebe pro červená vína a rosé.

Co Vás dovedlo k tomu si vinařství založit? Byla to rodinná tradice?
Bylo to tím, jak mám moc rád víno, přál jsem si víno ještě více poznávat než ho jen ochutnávat, chtěl jsem být přímo u toho, jak hrozny rostou ve vinici, jak z hroznů vzniká mošt a z moštu víno z konkrétní vinice. Samozřejmě pro mě založení firmy v roce 2009 bylo jednodušší v tom, že jsem navázal na hobby vinaření, které se v naší rodině dědí z otce na syna.
Na čem si ve Vinařství Fila nejvíce zakládáte?
Už při založení firmy jsem se zaměřil na jednu nosnou odrůdu v našem sortimentu, která dává výborné výsledky každoročně, a tou je Rulandské šedé. Vzniká u nás z redukovaných sklizní s odlišením podle viničních tratí a stupně vyzrálosti, navíc v živých vinicích ušetřených chemických zásahů a umělých hnojiv.

Máte nějaké oblíbené víno, které jste měl možnost ochutnat kdekoliv ve světě?
Při cestování se snažím vždy ochutnávat hlavně lokální vína a odrůdy, kde místní vinaři nejlépe vědí, jakým odrůdám se u nich nejvíce daří.
Kdyby za Vámi přišel známý a chtěl poradit s vínem na svatbu, měl byste nějakého favorita?
Z aktuální nabídky bych pro takovou příležitost doporučil Rulandské šedé 2019 z lokality Nivka. Jedná se o příjemně aromatické víno s hravou kyselinkou, která vybízí k dalšímu ochutnávání a doprovodí společnost na dlouhé okamžiky. Navíc jde o víno, které se vhodně snoubí se svátečním menu.

Nabízíte i možnost degustací pro veřejnost?
Náš degustační sklep je pravidelně otevřen během roku v rámci dnů otevřených sklepů a ještě několik víkendů i přes letní měsíce. Degustace je samozřejmě možné domluvit i mimo obvyklé termíny.
Slyšeli jsme, že jste získali ocenění na jedno z Vašich biovín. Můžete nám to, prosím, přiblížit?
Naše Cuvée Blond ročníku 2019 uspělo v soutěži Biopotravina roku, kde se účastní nejlepší tuzemská vína s původem z ekologického zemědělství.

A co pro Vás takové ocenění vlastně znamená?
Toto konkrétní ocenění stříbrnou medailí je pro mě potvrzením, že jsme se vydali po správné cestě a při pohledu do budoucna je to pro mě závazek nepolevit a dál dělat maximum pro to, aby u nás vznikalo víno z kategorie mimořádné.
Máte nějaké plány do budoucna?
Dál zvyšovat kvalitu směrem ke špičkovým vínům a držet úroveň v celém sortimentu.

Co pro Vás znamená luxus?
Luxus, to je pro mě možnost dopřát si mimořádný zážitek, a to opakovaně.
Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Vinařství Fila

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články