Jaroslav Rajtora

06. Srpen 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 32522

Jaroslav Rajtora je kuchař s dlouholetými zkušenostmi, jehož profese je zároveň jeho koníčkem a velkou vášní. V kuchyni rád experimentuje a stále se snaží rozšiřovat své dovednosti. V současné době působí v zámecké restauraci Schlossgartstatte Eremitage, v Německu. Díky cenným zkušenostem, které již nasbíral, se rozhodl spustit projekt „POMÁHÁME JÍDLEM“, ve kterém se stal také šéfkuchařem. Projekt má prostřednictvím prodeje nejrůznějších pochutin pomáhat nejrůznějším neziskovým organizacím a fondům.

Jardo, kde teď působíš?
Před dvěma lety jsem odešel za novými zkušenostmi, s jasným cílem se profesně rozvíjet do průmyslového, univerzitního a kongresového města Bayreuth, které je proslulé dějištěm hudebních festivalů světového formátu, bohatou historií a zámeckou restaurací Schlossgaststatte Eremitage, kde vařím.

Máš nějaké jiné aktivity než jen vaření?
Ano mám. Jakožto zakladatel a šéfkuchař vlastního srdcového projektu „POMÁHÁME JÍDLEM“, se věnuji jeho neustálé inovaci, propagaci a organizaci. Ve zbytku volna rád cestuji, poznávám zajímavé osobnosti, hraji golf a trávím čas s nejbližšími.
Co je projekt „POMÁHÁME JÍDLEM“?
Jedná se o ojedinělý fundraisingový a osvětový projekt spojený s gastronomií, který přináší veřejnosti, sponzorům a partnerům příležitost podpořit dobrou věc, pomoci všem, kteří to skutečně potřebují, účastnit se společenských, kulturních či sportovních událostí, zažít opravdu něco neobyčejného a kromě dobrého pocitu získat protihodnotu v podobě gurmánských zážitků a dalších dárků.

Jaký je cíl projektu „POMÁHÁME JÍDLEM“?
Cílem projektu je zajištění finančních a dalších prostředků od Státních institucí, podniků a firem či jednotlivců, se záměrem realizace již zmíněných událostí po celé ČR, s konečným cílem, co nejvyššího zisku pro Nestátní neziskové organizace, kterými jsou např: Nadace a nadační fondy, dětské příspěvkové organizace a další.
Co připravuješ s „POMÁHÁME JÍDLEM“ do budoucna a kdo tě zaštítil?
V současné době pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, připravuji Benefiční gurmánský státnek, s pokrmy, co osvěží smysly prostřednictvím chuti, vůně, barev i estetické úpravy na Street food festivalu v Říčanech, který se bude konat 22. září 2019 od 11-22 hodin, a kde za účasti velmi zajímavých Partnerů bude podpořena dětská příspěvková organizace: „Skautské středisko Lípa Říčany“, které potřebuje získat finanční prostředky na výstavbu nové klubovny.

Co aktuálně obsahuje tvoje menu?
Menu obsahuje kvalitní, poctivé a s láskou vařené pokrmy, složené z toho, co je „tady a teď“, s důrazem na sezónnost, čerstvost a jakost surovin. Jelikož v kuchyni rád experimentuji a zkouším kombinace různých chutí a surovin, je menu velkým zážitkem.
Jaký je tvůj názor na gastronomii?
Podle mého názoru se v posledních několika letech hodně změnila. Čím dál více vznikají moderní restaurace s kvalitními službami, specifickým zaměřením a neustálou snahou pokrmy inovovat. I přes tyto všechny klady, k dosažení na světovou úroveň, ale máme ještě dlouhou cestu.

Co je pro tebe luxus?
V podstatě cokoliv, co je na vyšším „vývojovém“ stupni: kvalita života, svoboda slova, možnost vzdělání, nulová korupce, ale také upřímnost a pokora lidí okolo sebe či bezkonfliktní vztahy mezi nejbližšími.
Děkujeme za rozhovor

Rozhovory

Pomáháme jídlem

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články