Jiří Beer

23. Červenec 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 35583

Přinášíme vám rozhovor s panem Jiřím Beerem, který pořádá festival Víno na zámku. Jak sám říká: „Dělat věci nejlépe, jak je to jen možné, to je moje priorita.“ Proto se hned po středoškolském studiu v oboru gastronomie rozhodl na vlastní kůži vyzkoušet, jak vypadá práce v restauraci Royal Hospital Road šéfkuchaře Gordona Ramseye. Po absolvování studia Vinařské akademie, Sommelierského institutu a získání prestižních ocenění neváhal vyrazit na sommelierskou stáž do zahraničí, aby si vyzkoušel praxi v michelinských restauracích. Své zkušenosti uplatnil při působení v Zátiší Catering Group a.s., kde vystoupal až na pozici head sommelier. Jeho záliba ve výběru kvalitních vín se pak stala stěžejní při kompletním řízení vinného baru Vinit. Po jeho pomocné ruce sáhly například restaurace Porfolio nebo George Prime Steak. V současné době vlastní společnost Jiří Beer CULINARY s.r.o., kde je osobní šéfkuchař a sommelier v jedné osobě a má také na starosti celkový provoz Advivum Wine bar & shop ve Slovanském domě.

Mohl byste nám festival Víno na zámku představit?
Hlavní myšlenka tohoto festivalu je dobré víno a kvalitní gastronomie. Více jak 20 pečlivě vybraných vinařů a dodavatelů vína představí na zámku Letovice ta nejlepší vína, která lze v České republice ochutnat.

Jak jste na myšlenku Vína na zámku přišel?
V lednu letošního roku jsem byl osloven restaurací ze zámku Letovice, abych pro ně vymyslel program na nevšední gastronomické zážitky, které by se mohly v zámecké restauraci uskutečnit. Jedna z věcí, která mě napadla, bylo využít krásné zámecké zahrady k uspořádání degustace raritních vín pro širší veřejnost. A tak vznikl festival Víno na zámku.
Proč letos zámek Letovice?
Zámek Letovice mě inspiroval k uspořádání festivalu, volba lokality pro první ročník tedy byla jasná.

Kolik vinařů či dodavatelů vína se bude na festivalu prezentovat?
Celkově se na festivalu představí 23 vinařů a dodavatelů vína. Návštěvníci tak budou moci ochutnat vína z více jak 60 vinařství z celé Evropy.
Mohou se návštěvníci těšit i na nějaké zahraniční vinaře?
Můžou se těšit na zahraničního hosta Annu Julii Faude z vinařství Griesel Sekt, které patří mezi nejlepší producenty šumivých vín v Německu a bude mít zde v Letovicích českou premiéru.

Co dalšího festival nabídne?
Kromě vína budou moci na festivalu návštěvníci zakoupit voskované ubrousky „Wrapíky“ či med v té nejvyšší kvalitě z rodinného Včelařství Balaštík. Za zmínku – a ochutnávku - také stojí šnečí delikatesy ze šnečí farmy Karch Snailfarm.
Nabízíte také něco pro náročnější čtenáře/milovníky vína?
Společnost Rémy Cointreau si pro vás připravila masterclass o koňaku Louis XIII, který jako jediný koňak na světě nese označení „Ultra Premium Cognac“. Vy tak budete mít unikátní příležitost se o tomto legendárním koňaku dozvědět více. Masterclass je spojená s degustací.

Kolik času Vám dá zabrat příprava festivalu?
Přípravě prvního ročníku se věnuji od ledna letošního roku. Akce tohoto typu se plánují minimálně rok dopředu a je malý zázrak, že se vše povedlo zorganizovat v tak krátkém čase.
Jakému vínu dáváte přednost Vy?
Mé oblíbené víno je dobré víno. Nemám vyhrazený styl vína, ani odrůdu či region. Velmi mi však záleží na kvalitě onoho vína. Dobrá a kvalitní vína můžete koupit za vysokou částku, ale umění je najít dobré a kvalitní víno za pár korun.

Co je pro Vás luxus?
Toto je pro mne velmi těžká otázka. Pro někoho může luxus znamenat mít hodně peněz, vlastnit drahou věc nebo získat věc, která je v omezeném množství. Pro mě je luxus to, když mohu strávit společný čas se svou ženou. Je jedno, jestli jsme v Čechách nebo surfujeme u marockých pláží.
Děkujeme za rozhovor

Rozhovory

Jiří Beer Culinary

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články