Kde dým voní i chutná: Sage Smoking Gun

Sezóna grilování na otevřeném ohništi je už dávno za námi, ale ti, co si stýskají po delikátní vůni kouře, si nemusejí ani v zimním čase zoufat. Pomůže v tomto případě takzvaná udicí pistole neboli Smoking Gun značky Sage BSM600.

Jemný kouř pocházející ze dřeva ovocných stromů či buku dodá jídlům i nápojům specifický nádech, díky kterému je i běžné jídlo výjimečné. Problémem však je, jak to udělat, aby kouř provoněl konkrétní jídlo či nápoj. Řešením je pořídit si udicí pistoli od značky Sage.

Toto malé vylepšení domácí kuchyně ve tvaru pistole či malé vrtačky dovede díky elektrickému zdroji z baterií rozpálit štěpky z voňavého dřeva v malé násypce a pomocí krátké hadice zavést kouř tam, kam potřebujete. Kouř může být vháněn do plastového sáčku, pod poklici hrnce či pod skleněný poklop. Skvělé je, že tímto způsobem můžeme dochutit už hotová jídla, aniž bychom je jinak, než zauzením změnili, protože kouř je studený. Tak vznikne třeba lahodná zauzená zmrzlina či ledové koktejly.

Výrobník kouře u pistole má dvě rychlosti. Součástí balení jsou kromě potřebných dvou kusů baterií typu AA i dvě kovové dózy se dvěma druhy dřevěných štěpek. Každá dávka postačí na dvanáct udicích cyklů. Dřevěné štěpky z jabloně jsou mírně sladké vůně, jež je ideální k zauzení jemného masa, koktejlů nebo pohárů se zmrzlinou. Oproti tomu dřevo z bílého ořechu poskytuje silnou a zemitou vůni, která se hodí zejména pro hovězí nebo vepřová masa a zeleninu.