O chuti vín z Porta Bohemica s Alešem Svatošem

15. Červen 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 28104

Aleš Svatoš je chemik a chemický ekolog pracující na Max Plank Institutu pro chemickou ekologie v německé Jeně (www.ice.mpg.de) a na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze. O vinice pečuje od roku 2008 společně s jeho ženou Simonou Svatošovou, synem Jonášem a jeho ženou Zuzanou. V roce 2014 založil společnost Vinařství Porta Bohemica s.r.o., která se specializuje na naturální, bezzásahová a živá vína z Velkých Žernosek a okolí. 

Pane Svatoši, myslíte, že byste mohl našim čtenářům v rychlosti představit Vaše vinařství Porta Bohemica?
Je to malé vinařství, které vzniklo v roce 2008 jako rodinný projekt. Po roce 2010 se rozrostlo do současné velikosti cca 4,5 ha. Vinnou révu pěstujeme ve Velkých a Malých Žernosekách v biologickém režimu. Důraz klademe na důslednou práci s půdou. Při zpracování hroznů nepoužíváme selektované kvasinky, čiřidla, síření a jiné pomocné látky. Mošty kvasí spontánně, vykvašená vína zrají v nerezových nádobách nebo v dubových sudech. Během zrání se bez dalšího zásahu vína přirozeně rozvíjí. V tomto procesu se podporuje místní terroir. Nalahvovaná vína leží minimálně 6 měsíců ve sklepě před jejich uvedením na trh. Ve velké části našich vinic jsou keře téměř 50 let staré. Ty dávají hluboká vína, vyzrávající v sudech. Tuto metodu uplatňujeme i u odrůd opomíjených - Müller Thurgau a Svatovavřinecké.

Jak Vás napadl právě tento název?
Z naší vinice máme ve výhledu nádhernou soutěsku na Labi, zvanou Porta Bohemika, neboli Brána Čech. Její vznešená krása nám byla inspirací . V okolí je mnoho krásných pohledů na vulkanické kopce Českého středohoří. Ostatně naše moto je Vína s výhledem, což znamená, že naše vína po letech dozrávají do harmonie.
Jaká část výroby vín je podle Vás za nejpodstatnější?
Jistě je to práce ve vinicích, řez a doba sklizně. Pro naše vína jsou důležitá veškerá rozhodnutí, která děláme. Jedná se o harmonický celek všech činností, neboť podmínky jsou každý rok jiné. Je tedy na vinaři, jak zná své vinice a odrůdy a náležitě reaguje na změny. Třeba letos je velmi chladný rok a je konečně dostatek vláhy. V tomto počasí však bujně roste tráva a plevel, což je spojeno s bujením houbových chorob. Není to nikdy ideální.

Jak dlouho Vaše vína zrají?
Jak již bylo zmíněno, zrají tak dlouho, jak potřebují. Některá vína zrají čtyři měsíce, jiná, například Pinot Noir až 24 měsíců v sudu na jemných kvasnicích a pak minimálně ještě 6 měsíců na lahvi. Právě během pandemie jsme poznali, že i Müller Thurgau nebo Veltlínské červené rané získává na chuti při delším zrání v lahvi.
Čím se nejvíce lišíte od ostatních vinařství?
V našem vinařství nepoužíváme agresivní a neekologické postřiky ve vinicích, ani nepřidáváme žádné tzv. ušlechtilé kvasinky, ani další pomocné chemické látky při zpracování moštu a při zrání vín. Naše víno nebereme jako produkt, který přináší zisk. Víno vnímáme jako dar přírody a lidské kultury, kterou se snažíme dále rozvíjet. Považuji to za důležité právě u nás, v bývalých Sudetech, kde s vyhnáním Němců odešla i veškerá stará vinařská tradice.

Kdyby po Vás chtěl známý radu o tom, jaké víno vybrat na posezení s přáteli, jak byste mu poradil?¨
Aby bylo vlídné a nevtíravé, aby nebudilo vášně, nemělo příliš alkoholu a samozřejmě bylo bez přidané síry, zároveň po něm nesmí bolet hlava. Prostě naturální nezmanipulované víno.
Slyšeli jsme, že jsou Vaše vína na vinných lístcích i v několika cizích městech. Můžete uvést v jakých?
Kupříkladu se jedná o Brusel, New York, Montreal, Tokio..., zmíním, že bychom je nalezli i v některých restauracích s hvězdičkou.

Pokud by si chtěl někdo Vaše víno ochutnat, jaké má možnosti?
Samozřejmě u nás ve vinařství ve Velkých Žernosekách. Tam lze nejen ochutnat vína, ale taky se podívat do našich vinic. Další možností je objednat si vína v našem e-shopu, nebo koupit v některém z vinných barů, které nabízí naturální vína.
Co pro Vás znamená luxus?
Podle Lidového slovníku pro chalupáře je to přepych, pohodlí a nadbytek. Pro vinaře luxus znamená mít čas se v klidu sejít s přáteli a rodinou.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články