O destilátech se specialistou Robertem Vaněčkem

foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio
19. Listopad 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 30252

Vybraným destilátům a vysoké gastronomii se věnuje Robert Vaněček dvacátým rokem. Již třináct let je řádným členem asociace sommeliérů České republiky. Vedl řadu degustací na té nejvyšší úrovni. Zaměřuje se zejména na segment koňaku a whisky a pravidelně navštěvuje destilérie a ty nejlepší koňakové domy, aby svým klientům mohl nabídnout jen to nejlepší, co je na trhu s alkoholickými nápoji k dispozici.

Pane Vaněčku, můžete se nám, prosím, v rychlosti představit?
Začínal jsem úplně obyčejně. Doplňoval jsem lahve Pepsi na prodejnách. Pomohlo mi to však se uvést v nápojářském byznysu. Přešel jsem do společnosti Maxxium, která do ČR dovážela vína a destiláty, zde jsem přešel i do restauračního prostředí. Udělal jsem si sommeliérské zkoušky a postupně jsem prošel všechny možné pozice. Velkým krokem bylo, když jsem založil klub, který sdružoval asi padesát nejlepších gastronomických zařízení z Česka – Centaur club. Jednou za půl roku jsem organizoval setkání, které se konalo na místě jednoho z nich a kuchař a sommeliér tam vždycky prezentovali svou práci ostatním. Tam jsem se naučil o produktech mluvit.
foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio

foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio

Jak dlouho se již destilátům věnujete? Co vše to obnáší?
Už dvacátým rokem se věnuji destilátům, neustále sleduji vybrané palírny, jejich směr a limitované edice. Samozřejmě, sleduji i trendy v ostatních segmentech celého nápojového světa. Teď už přes pět let vedu vlastní projekt Prestige Portfolio, v jehož rámci radím sběratelům vzácných destilátů.
Víme, že zastáváte pozici specialisty prodeje selektivního portfolia. Co přesně tato práce obnáší?
Ke sběratelské komunitě jsem se dostal i díky náhodě. Zásadní byla například tato událost: V roce 2007 se k nám na sklad dostala limitovaná karafa cognacu Louis XIII Black Pearl první edice. Půl roku ležela ve firemním skladě, stála tenkrát 200 000 Kč a popravdě jsem nevěděl, co si s tak drahou karafou počít. Byl jsem zrovna na schůzce v novém hotelu Mandarin Oriental, kde probíhala dražba společnosti Bonhams. V tu chvíli mě napadlo, zkusme karafu vydražit. Dopadlo to celé velkým úspěchem, karafa cognacu se vydražila za 360 000 Kč. Její dnešní cena v této první edici se pohybuje nad 1 mio korun. A k sehnání je jen velmi sporadicky, nikdo se nechce zbavit svatého grálu.
foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio

foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio

Kde přicházíte na ty nejlepší destiláty?
Výběrem a spoluprací přímo s výrobci daných značek, základem je být přímo u zdroje a znát vše, co se chystá. Jezdím se svými klienty i přímo do palíren. Organizuji pro ně osobní setkání s ambasadory, s majiteli palíren, a to je ten nejlepší zdroj.
Jak lze rozpoznat kvalitní koňak nebo whisky?
Vždy záleží na konkrétním člověku, každého oslovuje něco jiného, a to je na tom to krásné. Nemůžu takto od stolu v našem rozhovoru říct, co komu bude nebo může chutnat. Je to individuální záležitost, každý má jiné preference, a ty je dopředu třeba znát, před jakýmkoliv doporučením. Následně vybírám z ověřených značek, u kterých je investiční potenciál léty prověřený a nezpochybnitelný.

Vyplatí se podle Vás investovat do destilátů?
Nejedná se a nikdy by se nemělo jednat o hlavní investici klienta, vždy se má jednat o doplňkovou investici, která investiční portfolio obohacuje, měla by klienta bavit. Vždy se snažím, aby zde došlo ke spojení. Klient se musí do produktu zamilovat a zároveň musí dávat smysl v rámci investice, tzn. musí se vyplatit. Investice do destilátů mají největší smysl ze středně a dlouhodobého hlediska.
A v čem je tato investice lepší než investice do vína?
Nespornou výhodou destilátů je minimální požadavek na servis po zakoupení. O destilát se prakticky nemusíte starat, postačí mu poměrně málo, zjednodušeně skříň, sucho, ideálně temno a pak také odolat a karafu nenačínat. Víno ale stále v lahvi pracuje, vyvíjí se, musíte se o něj starat a jednou za čas by se mu měl věnovat i enolog, který ho překontroluje. To samozřejmě jsou další náklady, nemluvě o energiích.

Slyšeli jsme, že jste v minulosti vedl i degustace. Máte do budoucna opět nějaké v plánu?
Dnes již klasické degustace nedělám, věnuji se privátním degustacím na míru klientům. Chci vždy předávat poselství, které pro nás v karafách naši předci zanechali, a snažím se, aby se jednalo o intimní záležitost.
Co pro Vás znamená luxus?
Význam slova luxus se, zejména v současné době, téměř u každého trochu změnil. Pro mě se jedná o možnost být se svými blízkými, být zdráv a dělat práci, která mě naplňuje. To je v mých očích luxus!

Děkujeme za rozhovor

Galerie

foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio
foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio

Rozhovory

foto: Hana Kalvachová; archiv Prestige Portfolio
Prestige Portfolio

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články