O kouzlu vinařství Kacetl se zakladatelem Michalem Kacetlem

17. Prosinec 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 36021

Absolvent Mendelovy univerzity v Brně, člen divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci, enolog ve vinařství Kolby a především zakladatel vinařství – to je pan Michal Kacetl. Jeho život byl pestrý již od děství, kdy hrál 14 let závodně hokej, což mu dalo disciplínu a motivaci jít si za svým cílem. Naopak byl však Michal chlapec z vesnice, který se pohyboval a rozuměl zemědělství – nejvíce k srdci mu přirostlo právě víno. Velkým mezníkem v jeho životě byl nástup na Mendelovu univerzitu v Brně, obor vinohradnictví a vinařství. Během studia byl vinařstvím doslova pohlcen a stala se z toho vášeň, která Michala nesmírně baví a motivuje. Z těchto důvodů se rozhodl založit si své vlastní vinařství.

Můžete nám, prosím, v rychlosti Vaše vinařství představit?
Vinařství Kacetl bylo založeno v roce 2018 a nachází se v malé obci Mackovice na Znojemsku. Roční produkce je okolo 10 000 lahví a hospodaříme cca na 1 hektaru vinic. Pracujeme s tradičními odrůdami, jakou jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Frankovka. Tvoříme vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do dvou částí. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii.

Je něco, čím se výroba Vašeho vína liší od ostatních vinařství?
Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvujeme na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Naší specialitou je Veltlín, který zraje na slupkách po dobu několika měsíců v kvevri nádobách. Vína kvasí spontánně a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání. Dáváme jim potřebný čas a prostor. Některá vína nejsou před lahvováním sířena vůbec a u některých vín je přidán oxid siřičitý pouze v minimálních dávkách. Tato vína jsou originální, charakteristická a maximálně odráží místo svého původu. Skvěle se hodí k snoubení s pokrmy nebo k archivaci.
Jak dlouho trvá zrání?
Vína, která lahvujeme na jaře, nám zrají po dobu 6 měsíců na jemných kalech, poté jsou šetrně finalizována a připravena na lahvování. Červená vína necháváme kvasit na slupkách po dobu 2 až 4 týdnů, poté zrají minimálně 10 měsíců v dubových sudech. U bílých vín pracujeme s macerací na rmutu po dobu 1 až 6 dní nebo i částečně kvasíme na slupkách. Poté vína putují do dubových či akátových sudů, kde zrají po dobu 10 měsíců. Například Veltlínské zelené kvevri 2019 nám zrálo 6 měsíců na slupkách v amforách.

Kdo si k Vám pro vína nejčastěji chodí?
Velká část vín putuje k privátním zákazníkům, dodáváme také do různých barů, vinoték a restaurací.
Kde si od Vás můžeme nějaké víno zakoupit?
Vína si můžete zakoupit přímo u nás ve vinařství nebo objednat na e-shopu. Vína zasíláme kurýrní službou po celé České republice, stačí nás pouze kontaktovat. Uvádíme také pár tipů, kde si můžete naše vína zakoupit: Vinograf, Valtice 1100, justWINE, Noelka, Láskomina nebo Natural Wine shop.

Jak jste se Vy sám k vínu dostal?
Na jižní Moravě jsme s vínem, dá se říct, v kontaktu pořád. Bereme ho jako tradiční součást místního života. Tohle všechno jsem si uvědomoval, ale až při nástupu na vysokou školu se mi réva dostala pod kůži. Během studia jsem byl vinohradnictvím a vinařstvím fascinován a tento obor jsem si opravdu zamiloval. Je to nesmírná dřina, ale krásná.
Co považujete za největší krásu na víně?
Pohled na vinici v jakémkoliv ročním období nikdy nezklame. Když réva roste a nabírá na síle, když sbíráte hrozny a můžete sledovat celý průběh až do samotného konce. A když si u toho dáte pohárek s přáteli nebo rodinou, tak to je ta největší krása.

A které Vám nejvíce chutná?
Mojí největší srdcovkou jsou tradiční odrůdy. Hodně mě baví veltlín. Je to odrůda, se kterou se dá pracovat v různých stylech a neustále Vás bude překvapovat.
V jaké době je dle Vašich zkušeností o vína největší zájem?
Většinou to přichází ve vlnách, ale největší zájem, co jsem zatím vypozoroval, přichází na přelomu měsíce března / dubna a poté hodně v listopadu. Velký vliv také samozřejmě hraje to, jaká vína v danou dobu nabízíte.

Co znázorňuje Vaše etiketa?
Vzhledem k tomu, že od šesti let jezdím na koni a před lety jsem si splnil svůj dětský sen a pořídil si dva lipicány, byl námět na etiketu jasně daný. Dominantou etikety je kůň, který se mnou jako můj přítel kráčí na společné cestě životem. Linie kopce představuje životní cestu, ale také svah, půdu nebo-li vinici. A jak je to s koňmi, tak je to i s révou a vínem. Vždy je důležitý osobitý a individuální přístup. Obloha zobrazuje energii a vesmír (počátek všeho a splněná přání – vinařství a koně).
Co pro Vás znamená luxus?
Luxus pro mě znamená preciznost a vyladěnost v každém detailu. Náš pohled na něj se mění postupným získáváním zkušeností a dozráváním – tak jako u vína.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Vinařství Kacetl

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články