O kvalitním víně s majitelem vinařství Vajbar panem Bronislavem Vajbarem

21. Prosinec 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 36991

Bronislav Vajbar je, ač ve středním věku, již velmi zkušeným vinařem s více než dvacetiletou praxí. Vybudoval středně velké rodinné vinařství, které se před několika lety přestěhovalo z Rakvic do nového výrobního areálu v Zaječí. Soustředí se na vína z vlastních vinic, která v souladu s moderními trendy plní nejen do láhví, ale také do Bag in Box. Nebojí se moderních přístupů k vínům a patří k prvním výrobcům dnes velmi populárního frizzante či k prvním vinařům používajícím šroubovací uzávěry.

Mohl byste nám, prosím, v rychlosti představit Vaše vinařství?
Jako 18 letý kluk jsem si založil malé vinařství a za 26 let jej vybudoval ve středně velké rodinné vinařství, které je pod značkou Vinařství Vajbar mezi zákazníky dobře známo. I přes vysoký počet nabízených produktů (přesahuje 100 položek) osobně dohlížím na kvalitu vína i jeho balení a stále se snažím přicházet s novinkami. Ve výrobním areálu v Zaječí najdete moderní vinný bar s výhledem na Pálavu, romantickou vinárnu s krbem, klasické klenuté degustační sklepy a také celou moderní výrobu.

Kde všude máte své vinice? Kolik to asi činí hektarů?
Uvedl bych Velké Pavlovice, Rakvice, Přítluky, Zaječí, Mikulov, Bavory, Perná. Celkem to dělá 58,8 ha.
Jak jste se Vy sám k vínu dostal? Máte to již v rodině?
Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína u nás sahá daleko do historie. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19. století. Já jsem již od 10 let pomáhal ve sklepě dědovi a otci. Tady se vytvářela má láska k půdě i vínu. Jako kluci jsme se těšili na sbírání hroznů, tenkrát ještě do dřevěných kádí. Těšili jsme se i na šťávu a občas i nějaké to potají vypité deci burčáku. Samozřejmě, mělo to i své stinné stránky – zelené práce, kopání či vynášení réví mě opravdu nebavilo. Postupem času jsem zjišťoval, že práce na vinici a ve sklepě přináší nejen radost a požitek z vyrobeného vína, ale také finanční profit. V 16 letech jsem vyrobil svých prvních 150 litrů vína na prodej. Krátce po 18 roku jsem si udělal živnostenský list a začal podnikat ve výrobě vína – zprvu hlavně u sudových vín.

Kdybyste se měl rozpomenout, kde jste ochutnal nejlepší víno ve svém životě?
Byly to hned tři nejlepší vína na světě, co jsem pil. Nejlepší červené víno jsem ochutnal v Toskánsku, bílé víno bylo v Champani a byl to sekt, který zrál 11 let. Tu chuť mám neustále v paměti a nekonečné perlení mám stále před očima. A růžové - můj Merlot rosé, který vyhrál absolutního šampióna Jarovín rosé.
Na čem podle Vás nejvíce záleží, aby bylo víno kvalitní.
Na všem záleží. Musí být perfektně zvládnutý střih ve vinici, veškeré zelené práce a musíte mít vedle sebe team skvělých lidí a musíte mít fungující firmu. Musí vše fungovat ve všech odvětvích, abych jako já majitel byl v naprostém klidu a pohodě a mohl vyrábět kvalitní vína. Je to jako když malíř maluje obrazy. Když má špatné období, tak maluje špatné obrazy, a když má dobré období, tak namaluje skvostné dílo. A taková skvostná díla chceme mít i my ve sklepě.

Všimli jsem si, že se svým vínem pomáháte i na charitu. Můžete nám to, prosím, trochu přiblížit?
Každý z nás by měl přispívat na dobré účely dle svých možností. My se snažíme také. Podpořili jsme dětský domov v Brně, dámy z Mamma Help či Stop šikaně. Letos jsme samozřejmě reagovali na korona problémy a uspořádali čtyři degustace jako poděkování pro zdravotníky z první linie.
Četli jsme, že nabízíte i prohlídky Vašeho vinařství či degustace, jak to probíhá?
Rádi ukážeme zákulisí našeho vinařství každému milovníku vína. Proto vznikly prohlídky vinařství spojené s kratší či delší degustací – v sezóně každý pátek i pro jednotlivce, pro skupiny vždy po domluvě. Vedle toho jsou v našem vinném baru k dispozici degustační sety, které představují naše vína. A nakonec v průběhu roku pořádáme velké degustace vín – např. představení nového ročníku či snoubení vín s pokrmy – např. Svatomartinské hody. Vše na našem facebooku.

Když se nám blíží ty Vánoce, nabízíte i něco, co by mohli naši čtenáři darovat svým blízkým?
Láhev vína vždy potěší, ale já bych volil z novinek – máme tři Magnum láhve s excelentními víny a speciální TRIO Ryzlink vlašský – dárkovou sadu tří lahví stejného ryzlinku, který zrál ve třech různých nádobách.
Máte se svým vinařstvím v plánu něco do budoucna?
I když je mi teprve 45 let, chci postupem času předávat vinařství mým dvěma synům – Jiřímu a Janovi – a synovci Pavlovi.

Co pro Vás znamená luxus?
Pro mě znamená luxus správně vychlazené víno nalité do správného pohárku. K tomu jako doplnění skvělá gastronomie.
Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Vinařství Vajbar

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články