O víně z Vinařství Mikulášek se zakladatelem Jakubem Mikuláškem

12. Duben 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 29262

Jakub Mikulášek je původně vyučený automechanik. Po škole pracoval jako barman, později se živil prací kameramana v Karlovarské regionální televizi, díky této práci si rozšířil i svá studia. Na několik let odjel také do světa za zkušenostmi. Kromě Británie navštívil Nový Zéland, kde si poprvé přičichnul k zemědělství, nasbíral tuny jablek, ale především si vyzkoušel práci na vinicích, aby se k tomu menším zázrakem po sedmi letech opět vrátil, a to tentokrát již naplno doma v Čechách spolu s bratrem a otcem. Rodáci z Karlových Varů zamířili za zemědělstvím rovnou pod hráz Nechranické přehrady do vesnice Vičice.

Jakube, můžete nám, prosím, v rychlosti představit Vaše vinařství?
Naše rodinné vinařství vzniklo v roce 2012. Za zrodem stojí otec Alois, bratr Robert a já. K dnešnímu dni obhospodařujeme 7,5 ha vinic. Z toho je něco málo přes hektar vinohrad z roku 1987 a zbytek jsou naše nové výsadby z let 2013, 2014, a 2018 osázené novými PIWI odrůdami (Hibernal, Sevar, Solaris a Rinot). Celá produkce hroznů putuje do vlastního zpracování přímo zde ve Vičicích, kde žijeme, a máme zároveň i vinařství. Vičice spadají pod vinařskou obec Březno ležící 2 km odtud. Oblast je součástí Litoměřické podoblasti a trať, kde pěstujeme révu, se nazývá Zámecká.

Mohl byste nám prozradit, proč je okolí Vičic tak proslulé vínem?
Vůbec netuším, ale doufám, že je to díky našemu vínu :)
Jak jste dospěli k nápadu založit vinařství?
Prvním impulsem byl otcův nákup pozemku roku 2011 ve Vičicích, na kterém stál monokulturní třešňový sad o tisíci stromech. Celý tento jižní svah je zapsán v katastru jako viniční trať. Majitelé před námi měli záměr pěstovat mimo jiné i révu, ale z různých rodinných důvodů z toho sešlo. Během pár měsíců pozemkový fond prodával vedle ve Stranné další pozemek, kde již byla vysazena vinice z roku 1987. Značně zpustlá a opuštěná. Zkusili jsme štěstí a pozemek vydražili. Starou vinici jsme oprášili a zkusili vyrobit naše první víno v lahvi. K překvapení i nás samotných se víno velmi podařilo. Rozhodli jsme se v tom pokračovat a přetvořit svah plný ovocných stromů ve vinice. A tím začala v březnu roku 2012 naše nová životní etapa a naše rodina se stala rodinou vinařskou.

Mohl byste nám uvést příklady některých Vašich vín, která jsou dle Vašeho názoru nejpovedenější?
Každé je pro někoho povedené a pro někoho nikoliv. Nejlepší je ochutnat celou produkci a vybrat si to své povedené. Nicméně povedené musí být každé naše víno. Vyrábíme vína z hroznů v ekologickém režimu, spontánně kvašená za pomocí divokých kvasinek a bez zbytečných přidaných látek. Jen z hroznů a několika způsoby.
Kdybyste měl vybrat nějakému svému zákazníkovi jedno z Vašich vín na svatbu, které by to bylo?
Asi bych se nejdříve zeptal, jestli mají rádi sušší nebo sladší, a podle toho bych vybral. Nemáme jen vína suchá, ale i polosuchá, polosladká, někdy i sladká, naturální oranžová, přírodně šumivá Pet-Nat nebo fortifikovaná vína (typu Portského). Výběr je veliký, i když máme vše v malých šaržích.

Všimli jsme si, že nabízíte i jablečný mošt. Ten si také sami vyrábíte?
Ano, vyrábíme si ho sami, takovým dosti rukodělným způsobem, bez velkých linek a dopravníků, kde nikdo nekouká a nekontroluje ta plesnivá jablka, co do linky putují. Nám projde dlaní každé jablko, co padne do lisu, takže tam padají jen ta pěkná. Mošt ničím neslazený a neupravený putuje přímo k zákazníkovi. Zkrátka vyždímané jablko v krabici :)
Pořádáte i nějaké degustace, kde můžeme Vaše vína ochutnat?
Momentálně v době covidové není degustace povolená, ale hned jak to zase půjde, děláme degustace zatím tzv. na stojáka u nás ve sklepě. A doufáne, že od léta otevřeme velký degustační altán s výhledem na vinice, který teď budujeme a pod který se vejde cca 25 lidí. Nejlepším způsobem, jak ochutnat vína v dnešní covidové době, je objednat si vína na našem eshopu.

Máte nějaké motto, kterého se držíte?
Žij a hospodař tak, abys nezatěžoval už tak zatížený ekosystém krajiny. Vrať půdu ve stejném ne-li lepším stavu, než jsi ji převzal. A buď vždy dobrým příkladem ostatním, hlavně mladé generaci.
Co pro Vás znamená luxus?
Luxus pro nás znamená dobré jídlo a pití nejlépe vlastní produkce, protože vědět, co jím a piju, to je dneska opravdový luxus (smích). A mít vedle sebe šťastnou rodinu, se kterou můžu strávit těch několik volných dní v roce.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Vinařství Mikulášek

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články