O vzniku originální české značky Dortisimo s majitelkou Monikou Grgulovou

14. Leden 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 26258

Monika Grgulová založila firmu Dortisimo.cz před 11 lety, když se rozhodla upéct dort své dceři. Najít v té době kvalitní potahovací hmotu bez éček a navíc s požadavkem, aby se s ní snadno pracovalo, bylo nemožné. Objevila tak díru na trhu, kterou se díky své znalosti maďarštiny rozhodla vyplnit. Nechala si v Maďarsku vyrobit hmotu bez konzervantů, barviv a zbytečných přídavných látek a začala ji dovážet do Česka a na Slovensko. Společně s místními cukrářkami recepturu hmoty vylepšovala a zároveň doplňovala další cukrářský sortiment. Díky své otevřenosti a ochotě splnit cukrářkám každé jejich přání vlastní dnes jeden z největších českých online obchodů s pečícími potřebami a potahovací hmotu Smartflex Velvet dováží celkem do 15 zemí.

Můžete nám, prosím, v rychlosti představit Dortisimo?
Dortisimo je firma zaměřující se na maloobchodní a velkoobchodní prodej cukrářských pomůcek a surovin. Působíme nejen v České republice, ale i v dalších evropských státech. Dodáváme zboží koncovým zákazníkům i dalším prodejcům a cukrárnám. A máme výhradní zastoupení značky Smartflex a Formix, která vyrábí prvotřídní modelovací a potahovací hmotu na dorty.

Jak jste se vůbec dostala k tomu, abyste jej založila?
Už při mateřské jsem hledala činnost a podnikání, kterému bych se mohla věnovat i s malými dětmi a uživilo by mě i po rodičovské dovolené. Zároveň jsem chtěla mít něco svého, budovat vlastní projekt, kde budu svým vlastním pánem. V potahovacích hmotách jsem objevila skulinku na českém trhu. Přišlo mi to jako skvělá příležitost – viděla jsem všechny ty nedostatky a zároveň jsem věděla, že mám na to je odstranit. Poptávka po kvalitních hmotách byla velká, takže jsem si byla jistá, že dokážu zabezpečit odbyt a nebála jsem se do toho jít. Díky znalosti maďarštiny jsem dokázala najít zahraniční firmu, která vyráběla kvalitní hmotu a byli ochotni se se mnou dohodnout na spolupráci a vycházet mi vstříc v mých představách a přáních. Vnímala jsem to jako velkou životní šanci a s chutí jsem se do toho pustila. A vyplatilo se.
Slyšeli jsme, že od Vás odebírají cukrářskou hmotu cukráři z celé ČR i ze zahraničí. V čem myslíte, že se skrývá kouzlo Vašich produktů?
Je to určitě díky tomu, že naše značky Smartflex a Formix patří dlouhodobě k české i evropské špičce. Oba typy hmot prošly několika vylepšeními tak, aby splňovaly všechny požadavky nejnáročnějších špičkových cukrářů, a jelikož práce s nimi je velice snadná a efektní, brzo získaly velkou oblibu i u amatérské veřejnosti. Nabízejí totiž velkou škálu využití. Například Smartflex se prodává ve třech základních variantách – Smartflex Velvet vhodný hlavně na potahování dortů, dále Smartflex Flower vhodný pro náročné modelace a drátkování květin a nejnověji Smartflex Model s přidaným kakaovým máslem, vhodný na jednoduché i náročné modelace figurek.
Monika Grgulová s dětmi

Monika Grgulová s dětmi

Na čem si především zakládáte při výrobě?
Úspěch hmot se odvíjí od neustálého zkoušení a vylepšování stávajících vlastností, a to i dle přání našich zákazníků, se kterými spolupracujeme a ptáme se na jejich názory. Je to dlouhodobý proces, který je pro nás zásadní. Na komunikaci a zpětné vazbě od zákazníků si zakládáme už od založení firmy.
Co si myslíte, že je na Vašem povolání nejtěžší?
Řekla bych, že dát to všechno dohromady, aby firma fungovala a šlapala. Zvenku se to možná nezdá, ale dá to zabrat.
Monika Grgulová trénink

Monika Grgulová trénink

Když probíhá nějaké tematické období jako Vánoce, Valentýn či Halloween, nabízíte vždy i něco speciálního?
Určitě, nabízíme zboží týkající se pečení obecně, tedy i tematické produkty. Jsou to kromě stálého sortimentu (hmoty, barvy, formy, modelovací pomůcky...) také tematické košíčky na muffiny, speciální vykrajovátka a formy, krabice, jedlé i nejedlé dekorace, drobné zdobení na dorty a další a další sortiment.
Jakou úroveň má podle Vás cukrářství v České republice?
Úroveň českých cukrářů se v posledních letech hodně pozvedla. Pomáhají tomu hlavně různé mezinárodní soutěže, cukrářské veletrhy, velký boom zažívají také cukrářské kurzy a školení s našimi, ale především zkušenými zahraničními lektory. Ovšem zájem o cukrářské řemeslo by měl začínat už na střední škole a tam máme zatím velké rezervy. Dokud se nezmění přístup kompetentních lidí ke kvalitě vyučování a k tomu, aby dokázaly tyto školy a učiliště budoucí cukráře pro práci nadchnout, bude to běh na dlouhou trať. Nyní se většina absolventů po absolvování učiliště cukrařině dál nevěnuje. Ale jsou i tací, kteří se dále vzdělávají sami, pokud chtějí dosáhnout nějaké vyšší úrovně. Cukrařinu musíte mít prostě rádi, být pro ni zapálení a stále se učit novým věcem. Tak je to i v jiných oborech, kde chcete patřit ke špičce a být pořád v obraze.

Nabízíte i nějakou literaturu, která by pomohla třeba začínajícím cukrářům?
Ano, prodáváme časopisy s postupy na různé typy dortů a cukroví, také knížky zaměřené jak na modelování dekorací na dorty, tak na nejnovější typy dortů, zákusků a drobného cukroví.
Co kdyby někdo potřeboval péct ze surovin určených pro různé diety, kupříkladu bez lepku. Nabízíte i takové produkty?
Samozřejmě, nabízíme bezlepkové polotovary, různé směsi na přípravu cukrářských dobrůtek, bezlaktózovou šlehačku, nejrůznější druhy mouky a postupně rozšiřujeme i potraviny na vaření.

Co pro Vás znamená luxus?
Pro mě je luxus v rámci naší společnosti umění uspokojit i toho nejnáročnějšího zákazníka. Mým cílem je vést Dortisimo k obchodu, kde nakoupí každý bez ohledu na zkušenosti a v této široké nabídce se pro mě ukrývá právě ten přepych nejlepší firmy na trhu.
Děkujeme za rozhovor

Galerie

Monika Grgulová s dětmi
Monika Grgulová trénink

Rozhovory