Průvodce nejlepším Wagyu

Když se řekne „wagyu“, mnozí z nás si hned vybaví kobejské hovězí, které je proslulé svou vynikající chutí. Ale víte, že wagyu je japonský název pro různé druhy hovězího masa, které se liší podle plemene, kvality a původu?

Wagyu je hovězí maso s jemným a nádherným mramorováním, které mu dodává vynikající chuť a kvalitu. Jeho textura je tak jemná, že se vám rozplyne na jazyku a jeho sladkost není příliš mastná. Wagyu se hodí k jakémukoli pokrmu. Na trhu se prodává wagyu, které bylo prověřeno a rozděleno podle jeho vlastností, jako je mramorování, barva a textura.

Při produkci super kvalitního masa wagyu musí být dobytek bez stresu, bez chovu v přírodě, jíst pečlivě vybrané krmivo a podstoupit přísnou, ale pečlivou zdravotní kontrolu, aby dosáhl exkluzivity.

Druhy Wagyu v Japonsku

Wagyu zahrnuje čtyři původní japonská plemena, těmi jsou shorthorn, polled, brown a black. Vzhledem k tomu, že wagyu je původní japonské plemeno, není wagyu chováno a chováno jinde než v Japonsku. Mezi původními japonskými plemeny je japonský černý skot (nebo v japonštině nazývaný „kuroge wagyu“) známý jako zástupce značkového wagyu.

Halal Wagyu

Japonsko se snaží uspokojit muslimské zákazníky tím, že jim nabízí nejlepší hovězí maso na světě, které je halal. To znamená, že wagyu je poráženo muslimy podle islámských pravidel a zpracováváno v halal-certifikovaných zařízeních. V Japonsku je stále více halal restaurací, které servírují halal wagyu a muslimští zákazníci si užívají jeho lahodnou chuť a kvalitu.

Ozaki hovězí maso

Ozaki hovězí je japonské černé hovězí maso z farmy pana Muhenaru Ozakiho v prefektuře Mijazaki. Je to jediné wagyu v Japonsku, které nese jméno farmáře. Ozaki hovězí je pečlivě chováno a krmeno podle speciálních metod, které se odlišují od běžných. Díky tomu má nádherné mramorování, lehkou a sladkou chuť a luxusní kvalitu. Jeho textura je tak jemná, že se vám rozplyne na jazyku a jeho sladkost není příliš mastná. Je to nejlahodnější maso, jaké si můžete představit. Ozaki hovězí bylo v roce 2015 servírováno na palubě letu ANA z Paříže do Tokia (Haneda) v první třídě jako součást západního menu. Bylo velmi oblíbené a zaujalo světové celebrity.

Ohmi hovězí maso

Ohmi hovězí je nejstarší značkou wagyu v Japonsku, které pochází z japonského černého hovězího dobytka z oblasti Ohmi v prefektuře Shiga. Tato oblast je bohatá na sladkou vodu z jezera Biwa, které se nazývá „mateřské jezero“. Ohmi hovězí má dlouhou tradici mezi wagyu a je charakteristické svým jemným mramorováním, jemnou vůní a šťavnatou a křupavou texturou.

Hovězí maso Kobe

„Kobe hovězí“ je možná nejznámější značkou wagyu na světě. Je to hovězí maso z japonského černého dobytka z prefektury Hyogo, které je proslulé svým nádherným mramorováním, jemnou a měkkou texturou a výjimečnou chutí. Kobe hovězí je mezinárodně uznávané a vyhledávané.

Stupeň Wagyu

Před uvedením na trh musí hovězí maso wagyu projít přísnou kontrolou a důležitým tříděním. O klasifikaci japonského hovězího masa rozhodují aspekty jako: mramorování, barva a jas masa, pevnost a textura masa a barva, lesk a kvalita tuku. V třídění je A5 nejvyšší třída, která se dává pouze tomu nejjemnějšímu hovězímu masu, zejména má extrémně hladkou texturu rozplývající se v ústech, šťavnatou chuť a dobrou rovnováhu tuku.