Ristorante Moma: Elegance a chuťová symfonie v srdci Říma

05. Srpen 2024 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 19430

Ristorante Moma, nacházející se v srdci Říma, je ideálním místem pro gurmány hledající výjimečný kulinářský zážitek. Pod vedením šéfkuchaře Andrea Pasqualucci se tato restaurace pyšní inovativní kuchyní, která kombinuje tradiční italské chutě s moderními technikami. Díky svému neustálému hledání dokonalosti získala opakovaně Moma zaslouženě ocenění Michelin.

Interiér Ristorante Moma je elegantní a současný, vytvářející atmosféru, která je zároveň přívětivá a luxusní. Design prostoru reflektuje harmonii mezi historickou podstatou Říma a moderním uměním. Hosté zde mohou očekávat pozorný a profesionální servis, který se stará o každý detail jejich návštěvy, od přivítání až po poslední doušek vína.

Náš večer v Ristorante Moma začal s amuse-bouche, který byl kominací chutí a příjemně nás naladil do úvodu našeho degustačního menu.

Po lahodném amuse-bouche následoval předkrm s názvem "Il nostro orto di stagione" neboli "Naše sezónní zahrada". Tento jemný předkrm byl oslavou čerstvých sezónních surovin, které byly pečlivě vybrány a připraveny tak, aby nabídly čisté a přirozené chutě. Bylo to jako malá gastronomická procházka italskou zahradou.

Následovaly ústřice s kompotem z šalotky a šampaňskou omáčkou, známé jako Ostriche, composta di scalogno e salsa allo Champagne. Kombinace svěžesti ústřic s jemnou sladkostí šalotky a bohatostí šampaňské omáčky byla naprosto dokonalá, představovala skvělý úvod do naší degustační cesty. Každé sousto přineslo závan mořské svěžesti, který se harmonicky snoubil s jemným, sladkým tónem šalotky a bohatou, krémovou omáčkou. Tento pokrm se stal oslavou rafinovaných chutí a textur, což dokládalo nejen kulinářskou zručnost kuchařů, ale také pečlivě vybrané ingredience, které dokázaly povznést jednoduché ústřice na skutečný gastronomický zážitek.

Další chod, Tagliatelle di seppia alla puttanesca, přinesl na stůl inovativní přístup k tradičnímu italskému receptu. Těstoviny vyrobené ze sépie, precizně nakrájené do tenkých, ale pevných proužků, se dokonale snoubily s pikantní puttanesca omáčkou. Omáčka, připravená z kvalitních surovin jako jsou rajčata, kapary, olivy a ančovičky, byla jemně pálivá a bohatá na chutě, což přidalo celému chodu nečekanou, ale velmi příjemnou hloubku a komplexnost. Tento pokrm, pečlivě vytvořený šéfkuchařem, nejen že zachoval tradiční italské prvky, ale zároveň předvedl moderní gastronomické techniky a kreativitu, které společně vytvořily harmonickou a fascinující kulinářskou zkušenost.

Následovaly Tortello di pappa al pomodoro, pesche e mozzarella di bufala – domácí tortelli plněné pappa al pomodoro, broskví a buvolí mozzarellou. Tento pokrm spojoval sladkost šťavnatých broskví s krémovou jemností buvolí mozzarelly a intenzivní chutí bohaté rajčatové náplně. Harmonické propojení těchto chutí vytvářelo osvěžující zážitek, který dokonale ladil s letním večerem v srdci Říma. Každé sousto bylo dokladem precizní práce kuchařů Ristorante Moma, kde se tradiční italské ingredience potkávají v nečekaných kombinacích a dosahují kulinářské dokonalosti.

Jedním z vrcholů večera bylo Risotto alla camomilla, anguilla affumicata, miele e origano. Risotto s heřmánkem, uzeným úhořem, medem a oreganem. Toto risotto bylo jemné a krémové, s lehkým nádechem heřmánku, který byl skvěle vyvážený výraznou chutí uzeného úhoře a sladkostí medu. Byl to pokrm, který opravdu překvapil a potěšil naše chuťové buňky.

Dalším vrcholem večera byl hlavní chod v podobě Picanha, salsa tonnata e radici. Tento tradiční brazilský řez masa, známý svou šťavnatostí a plnou chutí, byl připraven s mistrovskou precizností. Každé sousto Picanhy se rozplývalo na jazyku, umocněno jemnou a krémovou tuňákovou omáčkou, která dodávala nečekaný, avšak dokonale harmonický kontrast k bohatosti masa. K tomu byly servírovány delikátně upravené kořeny, které jídlu dodávaly zemitou a lehce sladkou dimenzi, čímž se stalo komplexním a nezapomenutelným zážitkem pro všechny smysly.

Na závěr jsme si vychutnali Cake di polenta, chantilly alla vaniglia e salsa alle more. Polentový dort s vanilkovou chantilly a omáčkou z ostružin. Tento dezert byl sladkým zakončením našeho večera, kde se kombinovala lehkost a krémovost chantilly s jemnou strukturou polenty a osvěžující kyselostí ostružin.

Ristorante Moma je místem, kde se setkává elegance s kulinářským uměním, a kde každý pokrm je pečlivě promyšlený a připravený tak, aby nabídl nezapomenutelný zážitek. Navštívit tuto restauraci znamená ponořit se do světa chutí a vůní, které vás okouzlí a inspirují.

Galerie