Sůl a Řepa: Restaurace, kde se vaří jen z domácích surovin

31. December 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 17592

V dnešní době začíná být velmi oblíbený koncept restaurací, kde si alespoň některé suroviny sami vypěstují, anebo jim je dodávají lokální výrobci. A není ani divu, pokrmy pak chutnají úplně jinak, než když jsou uvařeny z nekvalitních dodávaných potravin z různých koutů světa. Když se vás ale zeptáme, zda jste už jedli v restauraci, kde jsou všechny suroviny čistě z naší české kotliny, anebo zda jste měli možnost pochutnat si v nějaké ryze české restauraci na pokrmu, o němž víte, že svou kvalitou překonává všechny standardy, jak odpovíte? Nemusíte se stydět, pokud jste tuto možnost zatím neměli. Najít takovou restauraci totiž není nejjednodušší, a právě proto přicházíme s článkem pojednávajícím o restauraci Sůl a Řepa, která vaří jen z kvalitních českých surovin.

Restauraci Sůl a Řepa naleznete ve Strakonicích, konkrétně v budově, kde již před rokem 1790 fungoval zájezdní hostinec. Na to bylo navázáno a právě před čtyřmi lety se zde otevřela restaurace Sůl a Řepa.

Když si otevřete jídelníček v této restauraci, možná vás překvapí, že zde nenajdete všechna klasická jídla, na něž jste možná zvyklí, je to ale logické, protože jak jsme již zmiňovali, Sůl a Řepa vaří pouze ze surovin té nejlepší kvality od místních dodavatelů, například na zimu si spoustu potravin zavařují, aby je mohli nadále využívat. A právě to je důvodem, proč v menu nenaleznete běžné pokrmy. Vše se tu řídí hlavně sezonně, a to, na čem si zde budete moci pochutnat, se mění zhruba pětkrát do roka podle toho, jaké potraviny jsou zrovna u dodavatelů dostupné.

Šéfkuchař v Sůl a Řepa věděl již ve svých pěti letech, že se stane kuchařem, a to se mu i splnilo. Procestoval kuchyně hned v několika státech, kromě Čech to třeba bylo i Německo anebo Itálie, ve které strávil sedm let. Poté se ale rozhodl, že se přeci jen usadí opět v Česku, kde v roce 2016 vybudoval i svůj vysněný projekt.

Prostory restaurace navrhli experti z Ateliéru 6, zakomponovali zde dnes velmi oblíbenou otevřenou kuchyni, stěnu baru tvořenou ze smrkových latí, ale také police se zavařenými lahvemi.

Dorazte do Sůl a Řepa a ochutnejte oblíbená netradiční zeleninová jídla, anebo třeba milovaný tatarák!