CottoCrudo: Umění chutí a kulinářského mistrovství

13. February 2025 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 24112

Pokud existuje místo, kde se gastronomie mění v umění a každý detail má svůj smysl, je to CottoCrudo. Tato restaurace, zasazená do noblesního prostředí Four Seasons Hotel Prague, není jen destinací pro milovníky špičkové kuchyně – je to místo, kde se spojuje italská tradice s moderní invencí, kde každý pokrm vypráví svůj vlastní příběh.

Náš večer v CottoCrudo byl oslavou preciznosti, vytříbeného vkusu a surovin, které dostávají nový rozměr. Od prvního sousta až po poslední sladkou tečku jsme zažívali jemně orchestrální symfonii chutí, v níž nebylo místo pro jedinou falešnou notu. A co přesně jsme ochutnali?

Čestr hovězí tatarák – Elegantní úvod do světa luxusní gastronomie

Když se tatarák dostane do rukou mistrů kuchyně v CottoCrudo, přestává být obyčejným předkrmem a mění se v působivý gastronomický zážitek. Jemně nasekané hovězí maso z českého strakatého skotu se rozplývalo na jazyku s noblesní lehkostí, doprovázené ústřicovou omáčkou, která pokrmu dodala výrazný umami nádech. Kaviár oscietra, s lehkou máslovou texturou a elegantním slaným dozvukem, celou kompozici završil, dodávajíc pokrmu subtilní, ale nezaměnitelný luxusní charakter. Každé sousto bylo jako precizně sestavená harmonie chutí, kde se masová jemnost mísila s minerálními a slanými tóny moře. Předkrm, který vás vtáhne do světa fine diningu, kde každý detail hraje svou roli.

Polévka z hříbků a kaštanů – Podzimní les ukrytý v talíři

Jaký je pocit, když se nadechnete ranního podzimního lesa, kde se mísí vůně hub, čerstvého vzduchu a spadaného listí? Přesně takovou atmosféru přenesla na stůl tato výjimečná polévka, která byla jako poezie chuti – sametově hladká, hluboká a plná vrstev. Krém z hříbků a kaštanů vytvořil dokonalý základ, který byl zjemněný lehkými ricottovými gnocchi, jež se v ústech doslova rozplývaly. Žampiony přidávaly jemnou texturu, zatímco olej z hříbků dodával aromatickou komplexnost, která polévku povyšovala do sfér opravdového gurmánského zážitku. Bylo to útulné objetí v podobě polévky – pokrm, který evokuje klid, pohodu a nadčasovou chuťovou rovnováhu.

Pappardelle Alla Milanese – Pocta tradici v moderním pojetí

U těstovin se mnohdy rozhoduje o jemné hranici mezi obyčejností a dokonalostí. V CottoCrudo se však vždy přiklání k té druhé variantě. Pappardelle alla Milanese byly dokonalým důkazem, že i klasická italská receptura může být povýšena na gastronomické umění. Široké, hedvábně hladké těstoviny obalovala šafránová omáčka, která přinesla jemnou orientální exotiku, zatímco hovězí osso buco, pomalu dušené k dokonalé měkkosti, dodalo bohatou, intenzivní chuť. A pak ten moment překvapení v podobě pomerančové redukce, která svou osvěžující kyselkavostí vnesla do pokrmu nový, nečekaný rozměr. Každé sousto bylo jako cesta do Milána, kde se snoubí elegance s historií a kde se tradiční recepty vyprávějí jazykem moderní kuchyně.

České zelené jablko – Když se dezert stane uměním

A pak přišla ta chvíle, kdy se čas zpomalil a my se ocitli na vrcholu gurmánského blaha. České zelené jablko – dezert, který byl sofistikovanou hrou chutí, textur a kontrastů. Hlavní roli zde hrála osvěžující acidita jablka, která se snoubila s jogurtovo-koprovým krémem. Tento nečekaný, ale precizně vyvážený prvek přinesl naprosto jedinečný chuťový prožitek. A pak přišlo překvapení ve formě slané ovesné drobenky, která celému dezertu dodala potřebnou hloubku a texturu. Tento dezert vyprávěl příběh české krajiny, ale v novém, svěžím a nečekaném pojetí. Přesně tak vypadá moderní luxus – hravý, sofistikovaný a vždy o krok napřed.

K dokonalému večeru v CottoCrudo neodmyslitelně patří také precizně sestavené vinné párování. Každý chod byl mistrně napárován s vybraným vínem, které nejen doplňovalo chuť jednotlivých pokrmů, ale zároveň podtrhovalo jejich komplexnost a zdůrazňovalo ty nejjemnější nuance. Jemná kyselost v kombinaci s minerálními tóny pomohla zvýraznit umami předkrmů, zatímco plnější, strukturovaná vína doprovázela bohaté hlavní chody, kde dokonale vyvažovala intenzitu chutí. U dezertu pak vínová harmonie přinesla krásné kontrasty mezi sladkostí, svěžestí a jemnou slaností. Tento promyšlený soulad chutí vytvořil skutečně komplexní gastronomický zážitek, kde žádná složka nestála osamoceně, ale společně s vínem tvořila dokonalou souhru. Bylo patrné, že vinné párování zde není jen doplňkem, ale pečlivě promyšlenou součástí celkové filozofie restaurace.

Večer v restauraci CottoCrudo nebyl pouhým gurmánským zážitkem – byl to rituál, oslava, umění. Každý chod byl precizně promyšlený, postavený na prvotřídních surovinách a podávaný s takovým mistrovstvím, že se jednotlivé chutě spojily do zážitku, který nelze zapomenout. Servis byl diskrétní, pozorný a přesně věděl, kdy být po ruce a kdy nechat hosty v klidu vychutnávat atmosféru. Víno bylo pečlivě párované k jednotlivým chodům, a celkový dojem? Absolutní harmonie. Pokud hledáte místo, kde se luxusní gastronomický zážitek mění v nezapomenutelný okamžik, CottoCrudo je jednoznačnou odpovědí.