Diageo vydává čtvrtou iteraci Prima a Ultima

29. Září 2023 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 16559

Pokud jste milovníkem vzácných a výjimečných skotských whisky, můžete si nyní pořídit čtvrtou edici kolekce Prima & Ultima od společnosti Diageo. Tato kolekce obsahuje osm jedinečných lahví whisky, které byly ručně vybrány mistrem míchání Dr. Craigem Wilsonem. Jedná se o první a poslední vydání některých z nejlepších destilerií ve Skotsku, jako jsou Talisker, Clynelish, Lagavulin a Oban. Tyto whisky jsou nabízeny v plné síle sudu a zachycují historické a neopakovatelné momenty ve výrobě skotské whisky.

Kolekce Prima & Ultima je velmi omezená a exkluzivní. Celkem je k dispozici pouze 413 sad osmi lahví, které si můžete zakoupit prostřednictvím jmenovaných zástupců Prima & Ultima za doporučenou maloobchodní cenu 45 580 GBP ve Velké Británii. Můžete si také koupit jednotlivé lahve z kolekce, pokud chcete ochutnat whisky, které se už nikdy nevyrobí znovu.

Mezi nejzajímavějšími lahvemi z kolekce Prima & Ultima patří:

Port Ellen 1980: Jedná se o nejstarší kdy vydanou whisky z destilerie Port Ellen, která byla uzavřena v roce 1983. Tato whisky pochází ze dvou sudů, které byly naplněny v roce 1980, kdy navštívila destilerii Její Veličenstvo královna Alžběta II. Tyto sudy jsou posledními z tohoto ročníku a daly vzniknout whisky s charakteristickým ostrovním profilem plným soli, mořských řas a jódového kouře.

Brora 1981: Tato whisky je považována za nejvzácnější veřejně dostupnou whisky z destilerie Brora, která byla uzavřena v roce 1983. Tato whisky pochází z jednoho sudu, který byl naplněn v roce 1981, kdy se experimentovalo s méně rašelinovým stylem destilace. Tato whisky ukazuje jemnější a květinovější stránku klasické Brory.

Talisker 1984: Tato whisky je poslední z pár sudů, které byly naplněny v roce 1984 na ostrově Skye. Tato whisky je typickým představitelem Taliskeru s nádechem mořské soli, pepře a sladkosti.

Royal Lochnagar 1981: Tato whisky je výsledkem experimentu s pokusem zachytit andělský podíl, tedy množství alkoholu, které se ztrácí během zrání sudu. Tento sud byl naplněn v roce 1981 a poté byl přesunut do chladného skladu s nízkou vlhkostí. Tím se snížila úroveň alkoholu v sudu a zvýšila koncentrace chuti a aroma.

Mannochmore 1990: Tato whisky je produktem neobvyklého procesu zrání, kdy byl sud naplněn v roce 1990 a poté uložen do skladu s vysokou teplotou a vlhkostí. Tím se zvýšila úroveň alkoholu v sudu a vytvořila whisky s bohatou a olejovitou texturou.

Galerie