Jaké je to milovat whiskey se Zdeňkem Kortišem

Whisky ambasador značek Jan Becher Pernod Ricard (Chivas, Ballantines, Glenlivet, Aberlour, Jameson, Four Roses aj.) pro Českou republiku, působí i jako lektor v Barové akademii (Pernod Ricard Bar Academy). Majitel baru The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar a agentury WhiskyBar.cz. Nákupčí whisky pro investiční fond Wine Management.
Pět let pobýval v Irsku jako banketingový manažer jednoho známého hotelu v Dublinu. Poté si před 20 lety otevřel v Olomouci oceňovaný podnik The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar. Podlehl sběratelské vášni, v současné době má asi 2000 láhví whisky, část z nich je k vidění v olomouckém baru. Je ženatý a jeho syn se jmenuje Patrick (Den svatého Patrika je nejvýznamnějším svátkem Irska).
Během mé pracovní stáže v Irsku a ve Skotsku jsem začal cestovat po whisky palírnách a více se vzdělávat. Po návratu zpět do ČR jsem si splnil sen a otevřel si vlastní bar inspirovaný ostrovy. Chtěli a vlastně jsme i museli naše klienty v této oblasti vzdělávat, tak jsem začal pořádat školení a psát články o whisky. A na této cestě jsem pořád i díky mé práci whisky ambasadora a konzultanta.

V rámci pracovních zkušeností po ostrovech jsem začal nakoukávat do světa whisky. Uchvátila mě její rukodělnost, lidský um a bohatá historie historie plná pádů a vzestupů. A samozřejmě její kvalita, která je konzistentní po desítky až stovky let. Dále se mi líbí její přísná legislativa pro výrobu, která je na rozdíl od ostatních destilátů jasně daná a je zakotvená v zákonodárství Evropské unie. Jedná se o nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/787 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin, používání názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin, ochraně zeměpisných označení lihovin. Zde se přesně definuje, co je skotská nebo irská whiskey.
V místních pubech a bárcích se mě uchvátila jejich atmosféra. Na Irsku je jedna skvělá věc, že do pubu chodí všichni, mladí lidé, babičky na Guinnesse, businessmani v oblecích a lidé se respektují. To mi velmi imponovalo a chtěl jsem něco podobného přenést i do České republiky. Po pětileté stáži na zeleném ostrově jsem pak převzal rodinný bar v centru Olomouce a udělal z něj Irish Bar. Učili jsme Čechy pít stouty, pravé ostrovní ales a cidery a samozřejmě whisky. Ano, nabídka je důležitá, ale prvotně se mi jednalo o to, jak se lidé budou v baru cítit a ať si jdou užít večer. Jak říkají Irové, v pubu a v kostele jsme si všichni rovni!

V nabídce máme přes 1000 druhů whisky. Dalších asi 1000 neotevřených a neprodejných lahví mohou hosté vidět v zadní části baru, kde pořádáme degustace. Ve Skotsku, Irsku nebo ČR nám zrají vlastní sudy whisky. Například ty z nedalekých Vizovic získaly ve světě skvělé hodnocení, ve Whisky Bible 95,5 bodů a jsou hodnocena jako jedna z nejlepších v Evropě. Privátní stáčení můžete ochutnat samozřejmě u nás v baru. Ze specialit máme unikátní lahve jako například Chivas Regal The Icon, širokou řadu zaniklých palíren Caperdonich, Glen Albyn, Old Midleton Distillery nebo legendy jako Port Ellen, Brora.
Několikrát jsme získali ocenění Pub / Beer Bar roku, a to nás zavazuje k perfektnímu servisu piva. Necháváme si vařit vlastní craftové pivo, ale dbáme i na technologie. Máme zachlazený sklep, tiskárnu na pivní pěnu a na čepu 10 druhů speciálů. Kromě zmiňovaného vlastního piva máme také několik dalších vlastních produktů. Na Pálavě si necháváme vyrábět víno pro náš bar, v nedaleké palírně nám destilují gin podle naší receptury a lokální pražírna nám připravuje speciální blend kávy. A co u nás můžu doporučit, jsou cocktaily. Máme barmany, kteří se pravidelně účastní soutěží, takže i drinky jsou u nás na vysoké úrovni.

Ano, pár let zpět jsem propadl sběratelské vášni. Dnes mám asi 2000 lahví. Část ze sbírky je k vidění v Black Stuffu a část mám pod zámkem. Jsou to láhve z whisky festivalů, limitované edice nebo ukončené stáčení. Alternativní investice jsou v posledních letech velice populární. Ale zároveň mě baví lahve otvírat. Takže sbírat, ale s nadhledem, ať se na některé krásné kousky z historie nepráší. V naší whisky komunitě pořádáme degustace, kde takové láhve ochutnáváme.
Black Stuff byl první ambasádou prestižní palírny Ardbeg ve východní Evropě. Letos budeme slavit 10leté výročí, a proto chystáme na Ardbeg Day něco většího než obvykle. Dále v baru probíhá pravidelné blendování skotské whisky s názvem The Blend, což je výborná aktivita od společnosti Pernod Ricard. Těšit se naši hosté můžou také na degustace, ale nejen whisky, připravujeme degustace vína, portského a rumu.
V baru máme několik unikátních whisky z historie, které už máme jen poslední láhev. Jen namátkou můžeme jmenovat Knappogue Castle 1951, GlenDronach 1972 nebo Midleton 1974. Nicméně cena za 4 cl se může vyšplhat až na 10000 CZK. Stačí se zeptat barmanů a ti rádi pomůžou s výběrem. Naši barmani cestují po palírnách a jsou výborně proškoleni. Já osobně jsem zprostředkoval nákupy investičních lahví v rozmezí 500 000 až 2 500 000 CZK. Tady si klient kupuje exkluzivitu, kus historie. Součástí prodeje těchto lahví je osobní předání v palírně.
Docela tradiční otázka, kterou dostávám. Žádnou nemám, a to je vlastně to, co mě na whisky baví. Ta úžasná škála stylů a chutí. Záleží podle počasí, jak jste najezení a na dalších faktorech. Přes zimu si rád dám těžkou whisky z Islay, přes léto single malty ze Speyside v sudech po sherry, po večeři kořenitý pot still z Irska. Co je také důležité, je dobrá společnost, whisky je pro mě společenský prostředek, u kterého si rád povídám, ne procenta alkoholu.
Offline time, být s rodinou i mít čas na společné zážitky.