MAKRO Czech Gastro Fest 2025

04. 04. 2025 00:00 - 05. 04. 2025
690 Kč
Gastro máme v krvi. A to fest! MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Šest světových kuchařských hvězd, špičky české gastronomie, čtyři profesionální soutěže a desítky kuchařských show pod jednou střechou.
Největší gastronomická událost v České republice MAKRO Czech Gastro Fest letos vstupuje do svého třetího ročníku a přivádí do Prahy světovou špičku v oblasti gastronomie. 4. a 5. dubna 2025 se v pražském O2 universu uskuteční dvoudenní festival plný inspirace, jedinečných kulinářských show, odborných diskusí, prestižních soutěží a zážitků pro profesionály i širokou veřejnost. Hlavními ambasadory jsou: za profesionály v gastronomii Zdeněk Pohlreich, za amatérské kuchaře a milovníky dobrého jídla Karel Kovy Kovář.
Festival letos přivítá šest michelinských a světově oceňovaných šéfkuchařů, představí klíčové projekty pro rozvoj české gastronomie a nabídne bohatý program rozdělený do tematických sekcí. V rámci odborného programu MAKRO FORUM proběhnou diskuse s předními osobnostmi české i světové gastronomie, včetně diskuse o nové vládní iniciativě na podporu české gastronomie a rozšíření Michelin Guide na celé Česko.
„MAKRO Czech Gastro Fest není jen festival. Je to platforma, kde propojujeme profesionály, inspirujeme mladé talenty a nastavujeme trendy pro českou gastronomii. Otevíráme důležitá témata, jako je rozvoj gastro turismu nebo celorepubliková dostupnost kvalitních surovin. Těšíme se na setkání všech, kdo mají gastro v krvi,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR a prezident festivalu. „Přivážíme do Česka světové šéfkuchaře, aby předali své zkušenosti a inspirovali české kolegy. Každý z nich má svůj unikátní styl a přístup k vaření – od severské preciznosti po autentické asijské chutě. Tato výměna know-how je pro budoucnost české gastronomie neocenitelná,“ dodává Jiří Nehasil.
Hvězdy světové gastronomie na jednom místě (abecedně seřazeno):
- Marvin Böhm (Německo) – Trojnásobný vítěz prestižní kulinářské soutěže Bocuse d’Or v Německu. Sous-chef tříhvězdičkové michelinské restaurace Aqua.
- Peter Duranský (Slovensko) – První slovenský michelinský šéfkuchař, mistr precizní techniky a kvalitních surovin. Kapitán slovenského národního týmu Bocuse d’Or.
- Jimmi Eriksson (Švédsko) – Vítěz zlaté medaile Culinary World Cup, čestný vítěz Bocuse d’Or, specialista na skandinávskou gastronomii.
- Sebastian Gibrand (Švédsko) – Vicemistr světa z Bocuse d’Or a kulinářský ředitel týmu USA pro Bocuse d´Or, inovátor v oblasti kombinací chutí.
- Daren Liew (Asie) – Dvojnásobný držitel michelinské hvězdy, expert na kantonskou kuchyni, přinášející autentické asijské chutě.
- Martino Ruggieri (Itálie) – Šéfkuchař restaurace Maison Ruggieri, která získala michelinskou hvězdu pouhých pět měsíců po otevření.

Profesionální soutěže, které stojí za pozornost
Juniorské mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink Junior 2025, které nabízí studentům gastronomických škol možnost ukázat svou kreativitu a získat zkušenosti v oboru mixologie, se odehraje v sekci BAR pod záštitou České barmanské asociace. Soutěž Czech Coffee in Good Spirits Championship propojí svět výběrové kávy s barmanským uměním. Czech Latte Art Championship přivede na festival špičkové baristy, kteří předvedou svou kreativitu v kreslení do mléčné pěny. Vrchol festivalového programu přinese druhý finálový den soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, kde se nejlepší výčepní z celého Česka utkají o titul mistra v čepování plzeňského ležáku. Letošní novinkou je vyhlášení vítězů přímo před návštěvníky festivalu, kteří zažijí finálové souboje na vlastní oči.
MAKRO SQUARE – náměstí plné chutí
Tematické stánky inspirované světovou kuchyní zaplní celé spodní patro O2 univerza. Na ploše o rozloze přes 2 400 m² si budou moci návštěvníci užít signature dezert od Ivety Fabešové ve stylu Gastro máme v krvi. A to fest! MASO Made by makro nabídne výběr šťavnatých grilovaných specialit, dvou typů hotdogů a oblíbených burgerů. Z lokálních surovin nabídne Iniciativa České pole tradiční zelňák s uzeným masem a oblíbené loaded fries. Z produktů Chytrý kuchař připraví kuchaři špecle s trhanou kachnou a zelím nebo domácí sekanou. Česká restaurace nabídne tři druhy tataráku. Na náměstí plném chutí nebudou chybět ani jídla asijské a italské kuchyně. Všechny degustační porce jsou v ceně vstupenky.
MAKRO STAGE
Dvacet unikátních kuchařských show během dvou dnů budou moct zažít návštěvníci festivalu. Pro pátek i sobotu je připravené trimování sedmdesátikilové mořské ryby ve visu, které patří mezi vůbec nejatraktivnější show. Kuchaři navíc z ryby připraví čerstvé poké pro návštěvníky jako degustační porce. Celé páteční odpoledne pak bude k vidění finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, ve které se utkají ti nejlepší výčepní z Česka a Slovenska. „Pilsner Urquell Master Bartender je jedinečná soutěž, která již od roku 2006 podporuje rozvoj české pivní kultury a zvyšuje prestiž výčepního řemesla. Jejím hlavním cílem je vzdělávání výčepních, kteří svým hostům zprostředkovávají komplexní zážitek z plzeňského ležáku– od správné péče o něj a čepování až po profesionální prezentaci. Ti nejlepší letos představí své umění ve finále soutěže na MAKRO Czech Gastro Festu,“ říká Vojtěch Homolka, vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.
MAKRO FORUM – Klíčové diskuse o budoucnosti české gastronomie
Součástí festivalu bude také MAKRO FORUM, kde se zejména v pátek uskuteční desítky diskusí s předními odborníky, zástupci oboru a šéfkuchaři. Jedním z témat bude nová vládní iniciativa zaměřená na podporu české gastronomie, včetně rozšíření Michelin Guide na celé Česko. Dva michelinští šéfkuchaři promluví o tom, jak prestižní ocenění pomohlo jejich zemím i restauracím posunout se na světovou úroveň. Diskuse se zúčastní i zástupci CzechTourism, kteří představí přínosy této iniciativy pro rozvoj gastro turismu.
Signature speciality, které musíte ochutnat
Nejznámější česká cukrářka Iveta Fabešová vytvořila pro festival exkluzivní dezert z krvavého pomeranče, inspirovaný mottem „Gastro máme v krvi. A to fest!“. Stejné motto vedlo světoznámého barmana George Němce k vytvoření signature koktejlu, který bude možné ochutnat v alkoholické i nealkoholické verzi.
Gastro máme v krvi. A to fest!
Třetí ročník festivalu MAKRO Czech Gastro Fest se bude konat v pátek 4. a v sobotu 5. dubna 2025 ve čtyřech patrech O2 univerzum. Pátek bude patřit profesionálů z gastronomie, v sobotu festival otevře dveře široké veřejnosti. V ceně vstupenky jsou ochutnávky a degustační porce. Festivalem vás provedou moderátoři Markéta Hrubešová a Pavel Cejnar. Více informací a nákup vstupenek naleznete na makroczechgastrofest.cz.
