S. Senewiratne

07. Prosinec 2018 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 31296

Šéfkuchař Stephen Senewiratne je původem ze Srí Lanky. Dnes pracuje v restauraci a baru Spices, kam přináší autenticitu a vášeň pro asijské pokrmy. Stephen vystudoval obor kuchařství a hotelový management na Claremont Hotel

School v Colombu na Srí Lance. Tento multifunkční kuchař zahájil svou kariéru v několika pětihvězdičkových hotelech na Srí Lance, poté strávil dva roky na výletní lodi a pak se přestěhoval do Prahy, kde začal pracovat jako šéfkuchař v hotelu Radisson Blu. Do hotelu Mandarin Oriental nastoupil roku 2010. Svojí přítomností přispěl k vytvoření nového konceptu a ke znovuotevření restaurace a baru v roce 2015. Stephen učí v Pražském kulinářském institutu v kurzech asijské a avantgardní kuchyně.

Co vás přivedlo ke gastronomii a jaké byly vaše kuchařské začátky?
Původně jsem chtěl být architekt. Pro vaření mě nadchnul můj děda, se kterým jsem doma vždy vařil. Po škole jsem vyzkoušel mnoho oborů. Mezi tím moji známí nastupovali na hotelové školy, tak jsem tam nastoupil také. A nelituji - je to jeden zážitek za druhým, každý den.

Co vás na vaření baví?
Vaření není práce jako práce, ale je to životní styl. A já nejsem výjimkou.
Proč jste si vybral právě tuto restauraci, popř. co vás sem přivedlo?
Osobní výzva.

Kde čerpáte inspiraci při tvorbě menu?
Při poslechu tvrdé elektronické hudby.
Bez jaké ingredience se zkrátka neobejdete?
Bez dobré nálady.

Na jaké své jídlo jste skutečně pyšný?
Jsem pyšný na všechna svoje jídla.
Inspirují vás i vaši kolegové, šéfkuchaři?
Každý člověk v kuchyni mě inspiruje něčím jiným...Každý člověk si prošel něčím jiným a každý mě něčím jiným zdokonaluje.

Co vůbec práce šéfkuchaře obnáší a jaký by měl šéfkuchař být?
U každého kuchaře to je individuální. Záleží na tom, jaký koncept tvoří a v jaké restauraci pracuje. Ale nakonec je každý kuchař umělec, psycholog a "koumes".
Co říkáte na to, že vychází spousta kuchařek od kuchařů - neprofesionálů?
Co vy říkáte na Jiřího Babicu a Láďu Hrušku?

Jaké výrazné změny pozorujete posledních pět let v gastronomii?
Řekl bych, že se pomalu vrací na trh fine dining.
Jaké kuchařské mety byste chtěl dosáhnout?
Pro mě je nejvyšší kuchařská meta vidět své bývalé kolegy na vrcholu v jiných podnicích. Nakonec je to pro mě ten největší dar, který můžu dostat...Vidět a slyšet člověka, který se mnou pracoval. Já jsem mu předal své zkušenosti, které on posunul na jinou úroveň.

Co je pro vás luxus?
Hezký rodinný život.
Děkujeme za rozhovor

Rozhovory

Spices Restaurant and Bar, Mandarin Oriental hotel