SLAVNOST KAŠTANŮ, ŠPEKOVÝ FESTIVAL A SUMMIT PRO HORALY – TO JSOU HLAVNÍ PODZIMNÍ UDÁLOSTI V JIŽNÍM TYROLSKU

Podzim a také říjnové prázdniny bývají často slunečné. Co ještě vyrazit do Jižního Tyrolska/Südtirol, provincie na severu Itálie, na prodloužený víkend? Tady je pár tipů, co je možné v této severoitalské provincii na podzim podniknout…

Nejen pro sázkaře: 28. září - Merano Forst Grand Prix
V Česku máme Velkou Pardubickou, svátkem koní v Jižním Tyrolsku je Merano Forst Grand Prix. Tento dostihový závod se koná 28. září v lázeňském městečku Meran/Merano. Jedná se o 5000 metrů dlouhou steeplechase, jejíž historie se píše od roku 1935.
Pro relax: slavnost Törggelen
Co dělají obyvatelé provincie Jižní Tyrolsko na podzim? Slaví Törggelen. Je to vlastně oslava kaštanů, která se zrodila v údolí Eisacktal/Valle Isarco. Lidé vyrážejí na procházky, které končí na statcích a ve vesnických hospůdkách. Místní selky pak začnou snášet na stůl nejrůznější dobroty - Schlachtplatte - talíř s opečenou slaninou, kysaným zelím, jihotyrolským špekem, párečky Kaminwurzen a knedlíky. Dalším chodem jsou pak pečené kaštany, jejichž stromů si tu velmi považují. Bývaly totiž důležitým zdrojem obživy. Jídlo zakončí sladký dezert Krapfen.
K tomu se podává víno, někde i burčák. Své sklípky otevřou i vinaři. Strávit tuhle dobrotu můžete na procházce, například na slavné kaštanové stezce - "Keschtnweg". Ta vede údolím Eisacktal a začíná ve Vahrnu/Varna u Brixenu/Bressanone. Törggelen letos začíná 27. září v 19 hodin a skončí začátkem prosince.
www.eisacktal.com
www.eisacktal.com
Pro gurmety: 4.–5. října - špekový festival Speckfest
Vše, co souvisí s jihotyrolským špekem, je možné se dozvědět 4. a 5. října na Speckfestu, špekovém festivalu, který se koná ve vesničce St. Magdalena v údolí Villnöss/S. Maddalena ve Val di Funes. Každý návštěvník zde může ochutnat nejrůznější špeky jihotyrolských producentů, ale i speciality, které se z této lahůdky vyrábějí.
Zahrají zde místní folklorní kapely, nebudou chybět stánky s typickými místními produkty. V neděli se bude volit „špeková královna.“ Jihotyrolský špek ani v nejmenším nepřipomíná ten český. Jedná se o mírně uzenou a sušenou šunku s výjimečnou chutí a nezaměnitelným vzhledem, která zraje až 6 měsíců. Jihotyrolský špek používá chráněné zeměpisné označení CHZO.
Zahrají zde místní folklorní kapely, nebudou chybět stánky s typickými místními produkty. V neděli se bude volit „špeková královna.“ Jihotyrolský špek ani v nejmenším nepřipomíná ten český. Jedná se o mírně uzenou a sušenou šunku s výjimečnou chutí a nezaměnitelným vzhledem, která zraje až 6 měsíců. Jihotyrolský špek používá chráněné zeměpisné označení CHZO.
Pro rodiny s dětmi: 3.–5. října – festival štrúdlu
Děti mají rády štrúdl a dospělí různé druhy chlebů… Proto se v Jižním Tyrolsku koná festival štrúdlu a chleba v Brixenu/Bressanone. Bude to zajímavá podívaná: lze se zde dozvědět něco z historie pekařství, naučit se nové recepty. Péct mohou i děti. Návštěvníci ochutnají produkty jihotyrolských pekáren, originální jihotyrolský štrúdl i kulinářské speciality všech údolí této malebné severoitalské provincie.
Pro horaly: 16.–21. října - Kiku International Mountain Summit
Filmy s horskou tematikou, přednášky a kulaté stoly s horolezci a dalšími legendami – to je mezinárodní festival IMS, kam se sjíždějí milovníci hor z celého světa. Na přednáškách a u kulatých stolů si renomované osobnosti, horalové a alpinisté vyměňují názory. Součástí festivalu jsou i turistické či horolezecké túry, na které je možné se vydat s hlavními účastníky festivalu. Mottem letošního ročníku je “síla vůle!.
Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách:
www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko
www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko
A jako bonus recept na bramborové noky s čerstvými rajčaty, Jihotyrolským špekem CHZO a sýrem Stelvio CHOP (pro 4 osoby)
na noky
• 500 g moučných brambor
• 3 vaječné žloutky
• 120 g mouky
• 100 g Jihotyrolského špeku CHZO nakrájeného na kostičky
• trocha soli
• špetka muškátového oříšku
na dochucení
• 2 čerstvá (nebo sušená) rajčata
• 100 g sýra Stelvio CHOP
• 50 g olivového oleje
• čerstvá bazalka
• špetka soli
Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a nechte je vařit 20–25 minut v osolené vodě. Mezitím lehce orestujte Jihotyrolský špek CHZO a nechte jej vychladnout. Slijte brambory a ještě teplé (nevařící) je protlačte lisem na brambory, poté je nechte vychladnout. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a lehce je prohřejte na pánvi s trochou oleje, soli a bazalky. K bramborům přidejte žloutky, sůl, muškátový oříšek a kostičky špeku a poté vše propracujte v hladké těsto. Rychle vytvořte noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Pomocí cedníku či sběračky noky přemístěte na pánev s rajčaty. Přidejte trochu šupinek sýra Stelvio a ihned podávejte.
