Tomáš Kalina: Hvězda české gastronomie a duchovní otec Culinary Symposium

31. Červenec 2024 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 25879

Tomáš Kalina je významnou osobností české gastronomie. Jako zakladatel a hlavní organizátor Culinary Symposium přináší do Prahy ty nejvýznamnější kuchaře světa. Jeho vášeň pro kulinářské umění a neustálé hledání inovací z něj činí klíčovou postavu v oboru. V roce 2014 spustil Culinary Symposium, které se rychle stalo prestižní událostí v gastronomickém kalendáři.

Tomáši, můžete nám přiblížit, co nás čeká na desátém ročníku Culinary Symposium?

Tento ročník je opravdu výjimečný. S podtitulem "last dance" uzavřeme cyklus našich sympozií velkolepým setkáním v divadle Hybernia. Na podiu se představí minimálně 4 kuchaři s třemi michelinskými hvězdami a tím překonáme hranici 100 hvězd za deset ročníků symposia.

Co byste vyzdvihl jako hlavní body programu?

Těžko se dá něco vyzdvihnout, je to celodenní gastronomický svátek pro všechny angažované lidi z gastronomie. Potkají se a poslechnou si filozofii lidí, kteří jsou špičkou našeho oboru. Také budou na místě velmi zajímavý partneři s vínem, vybavením, kávou, pralinkami atd. a v neposlední řadě se potkají lidé z gastronomie mezi sebou.

Proč jste se rozhodli, že tento ročník bude poslední?

Culinary Symposium si za deset let získalo velkou popularitu a prestiž. Rozhodli jsme se uzavřít tento cyklus na vrcholu. Deset ročníků je hezké kulaté číslo a bude to alespoň doufám hezká tečka. Vše má svůj konec a přijdou zase nové začátky.

Jaká je Vaše vize pro budoucnost gastronomie?

Gastronomie je neustále se vyvíjející obor. Věřím, že budoucnost patří udržitelnosti, inovacím a propojení tradice s moderními technologiemi. Culinary Symposium vždy bylo platformou pro sdílení těchto vizí a trendů. Hlavně doufám, že si gastronomie vybuduje pořádnou prestiž a uznání, že se stane návštěva restaurace součástí kultury a budou to takto vnímat nejen hosté, ale i zaměstnanci v gastronomii a majitelé podniků.

Jak se mohou zájemci zúčastnit?

Registrace je již otevřena. Vstupenky lze zakoupit na našich webových stránkách culinarysymposium.cz. Doporučuji neváhat, protože počet míst je omezený.

Jaké máte plány do budoucna po ukončení Culinary Symposium?

Jsem součástí organizačního týmu velkého indoor festivalu, vařím hodně pro firmy, cateringy, dělám školy vaření pro Czechturism, pořád se budu motat kolem gastronomie, i když třeba člověk nemá vařečku v ruce, pořád "vaří" v hlavě. Třeba si konečně otevřu vlastní podnik. Uvidíme.

Jak hodnotíte současný stav české gastronomie?

Česká gastronomie za poslední léta udělala obrovský krok vpřed. Máme talentované kuchaře a stále více restaurací, které získávají uznání. Potenciál je obrovský a věřím, že budoucnost přinese ještě více úspěchů. Máme tu opět Bocuse d´or, snad se opravdu zaplatí Michelin a budeme stoprocentní členové tohoto prestižního průvodce. Myslím, že jsme na dobré cestě určitého obrození, tak jako to před lety potřebovala Francie, severské státy a nedávno třeba Maďarsko.

Jaký byl Váš nejsilnější zážitek z předchozích ročníků Symposia?

Každý ročník přinesl něco nezapomenutelného, ale nejsilnější momenty pro mě byly vždy setkání s legendami, jako je Joan Roca nebo Massimo Bottura. Jejich přístup a vášeň pro gastronomii jsou inspirující. Když jedete na letiště, vyzvednout kuchaře které mnoho let považujete za superstar a najednou ten člověk sedí vedle vás v autě a povídáte si jako starý kámoši, dostanete se k jejich pohledu na svět tak hrozně blízko, tak to je prostě unášející.

Jaký význam má podle Vás vzdělávání v gastronomii?

Vzdělávání je klíčové. Bez něj bychom nemohli růst a inovovat. Je důležité, aby mladí kuchaři měli možnost učit se od těch nejlepších a rozvíjet své dovednosti. Culinary Symposium vždy kladlo důraz na vzdělávání a sdílení znalostí. Obzvlášť pro kuchaře, je obzvlášť důležité VĚDĚT o surovinách, o technice, o možnostech o přístupu....atd.

Co pro Vás znamená luxus?

Luxus pro mě znamená nejen vysokou kvalitu, ale také jedinečnost zážitku. Je to o detailech, které vytvářejí nezapomenutelné momenty, a o lidech, kteří do své práce vkládají vášeň a odbornost. Luxus je i určitý druh svobody, protože svoboda je největší luxus.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Culinary Symposium Prague

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články