Triton Restaurant: Kulturní zážitek a umění chutí v srdci Prahy

20. Srpen 2024 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 21415

Restaurace Triton, ukrytá v historických prostorách v centru Prahy, je místem, kde se setkává elegance a rafinovanost s jedinečnou kulinářskou tradicí. Při mé návštěvě jsem měl možnost ochutnat vegetariánské degustační menu, které mě překvapilo svou kreativitou a precizním zpracováním každého chodu. Triton přináší důkaz, že i bez masa lze připravit pokrmy, které jsou plné chutí a dokážou zanechat hluboký dojem.

Večer začal svěžím proseccem Belstar Brut D.O.C., jehož jemné perlení a vyvážená kyselinka příjemně povzbudily chuťové buňky a připravily nás na zážitek, který následoval. Toto prosecco, s lehce ovocnými tóny a osvěžujícím závěrem, bylo ideálním úvodem do večera plného chuťových překvapení.

Amuse-bouche v podobě tří druhů šlehaného másla, byl jednoduchý, avšak mimořádně účinný způsob, jak začít večeři. Másla byla dokonale jemná a harmonicky ladily s čerstvým pečivem. Jemné nuance chutí v každém z másel byly pečlivě vyvážené a vytvořily příjemný kontrast k ostré chuti prosecca. Tento začátek naznačil, že každý detail v tomto menu je pečlivě promyšlený.

První chod večera, tartaletka s bulgurem, petrželí, rajčatovým octem a mátou, byl skutečnou oslavou svěžesti a vyváženosti chutí. Křehká tartaletka poskytla ideální základ pro kombinaci bulguru a bylinek, která byla osvěžena jemnou kyselostí rajčatového octa a dochucena svěžím nádechem máty. Ryzlink Vlašský z vinařství Mikrosvín, který tento chod doprovázel, přinesl na stůl minerální tóny a příjemnou kyselinku, jež zvýraznila bylinkové a ovocné nuance pokrmu.

Dále na nás čekalo lahodné Gazpacho, které bylo nečekaným a zároveň vítaným osvěžením v průběhu menu. Kombinace zelí, mrkve a okurky vytvořila neobvyklou, ale velmi příjemnou texturu, která byla zakončena výrazným a přesto harmonickým kontrastem se zmrzlinou z celozrnné hořčice. Tento chod byl důkazem, že i známé pokrmy mohou být podány v novém a vzrušujícím světle. Frankovka Rosé z Vinařství Mádlová, s lehkou ovocnou chutí a jemnou kyselinkou, byla dokonalým společníkem pro tento chod.

Třetí chod, tortellini plněné kopřivou, doplněné Burratou, pistáciemi a rajčaty, byly dokonalou ukázkou toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit složitou a přitom lahodnou kompozici. Kopřiva dodala těstovinám jemně zemitou chuť, která se nádherně snoubila s krémovou texturou Burraty a křupavými pistáciemi. Rajče dodalo jemnou kyselost, která vyvážila bohatost pokrmu. Chardonnay z Languedocu bylo ideální volbou pro tento chod, jeho plné tělo a jemné ovocné tóny zvýraznily všechny nuance pokrmu.

Vegetariánská „kachna“ byla vrcholem celého menu. Celer, který zde zastupoval kachní maso, byl připraven s takovou precizností, že by i zarytý masožravec mohl na chvíli zapomenout, že nejí maso. Vegetariánské demi-glace dodalo pokrmu hlubokou a intenzivní chuť, která byla krásně doplněna texturou cizrny a svěžestí ředkve Daikon. Cuveé Grand Reserva - Opulent z vinařství Kubík, s plným tělem a komplexní chutí, byl dokonalým završením tohoto sofistikovaného chodu.

Sladká tečka nakonec. Dezert v podobě Pavlovy s bílou čokoládou, jahodami, bazalkou a limetou byl sladkou tečkou, která zanechala nezapomenutelný dojem. Kombinace sladkosti bílé čokolády a svěžesti jahod s bazalkou a limetou byla jednoduše dokonalá. Tento lehký a přitom bohatý dezert byl ideálním zakončením večera. Malinový Kir Royal, servírovaný k dezertu, přidal osvěžující kyselinku a jemnou ovocnou chuť, která krásně doplnila sladkost Pavlovy.

Celý večer v Triton restaurantu byl dokonalou ukázkou, jak může vegetariánská kuchyně konkurovat tradičním pokrmům nejen chutí, ale i komplexností a promyšleností každého detailu. Pečlivě vybraná vína dokonale ladila s každým chodem a umocňovala celý zážitek. Triton restaurant tak dokazuje, že vegetariánská jídla mohou být stejně rafinovaná a uspokojující jako ta masová. Tento gurmánský zážitek bych doporučil každému, kdo hledá novou dimenzi ve světě vysoké gastronomie.

Galerie