Večer se zážitkovou gastronomií v hotelu Carlo IV

21. Únor 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 17223

Seznamte se s Janem Knedlou, šéfkuchařem hotelu Carlo IV, který si vybírá to nejlepší z haute cuisine, z moderních gastronomických trendů i z mimoevropských kuchyní, aby povýšil každý pokrm na koncert pro všechny smysly.

Chef‘s Table v hotelu Carlo IV představuje výjimečnou událost pro milovníky vysoké gastronomie – komponované degustační menu. Jan Knedla, nový šéfkuchař hotelu Carlo IV., navrhl a vytvořil jedinečnou chuťovou skladbu, ve které zúročil svoje zkušenosti z nejoceňovanějších restaurací po celém světě.

Degustační večer je zážitek pro všechny smysly. Jednotlivé pokrmy jsou navrženy tak, aby harmonicky ladily mezi sebou a současně každý z nich byl samostatným uměleckým dílem. Knedla přistupuje k tvorbě menu holisticky. Bere v potaz vyladěnost i těch nejjemnějších nuancí chutí, ale současně i celou řadu dalších faktorů, například strukturu, prezentaci na talíři a způsob, jakým pokrm nejlépe jíst.

Svoje pokrmy komponuje Jan Knedla z těch nejlepších ingrediencí z celého světa. Pracuje i s takovými, s nimiž se v České republice můžeme setkat jen výjimečně jako třeba citrusové plody yuzu, nakládané japonské švestky umeboshi nebo listy kafrové limety.

Večer v elegantním prostředí hotelu Carlo IV. začíná svěží chutí ceviche. Tento původně jihoamerický pokrm vyžaduje ryby té nejvyšší kvality, proto jej Jan Knedla připravuje z tuňáka žlutoploutvého. Jeho chuť podtrhují rajčata a exotické yuzu. Následuje dýňová polévka. Tradiční jídlo obohacují jednak krevety a jednak asijské motivy. Listy kafrové limetky a zázvor dodávají důvěrně známé chuti úplně nový rozměr.

Dalším chodem je mořský vlk, ryba dovážená přímo z Francie. Jan Knedla jej doplňuje svojí specialitou, šampaňskou emulzí, která je mimořádně náročná na přípravu, ale o to komplexnější chutí vyniká a zauzeným pórkem s takzvaným oříškovým máslem – beurre noisette. Kompozici doplňuje domácí petrželový olej. Poté je na řadě francouzské kukuřičné kuřátko, doplněné speciálně připraveným květákem a houbovým ragú.

Degustační večer pokračuje mimořádně mladým telecím z Itálie, které Knedla zakomponoval do pokrmu s variací lilků, topinamburovými, fermentovanými japonskými švestkami umeboshi a černými lanýži. Dokonale vybalancovaná hra jednotlivých chutí představuje jeden z vrcholů večera. Následuje první zákusek, kompozice z yuzu. Yuzu je japonský citrusový plod, o němž se říká, že vůní i chutí předčí citrony i limetky. V tomto pokrmu hraje hlavní tón v podobě yuzu gelu a temperované bílé yuzu čokolády; doplňuje ho mimo jiné marakujový sorbet, ananas marinovaný v Malibu a kokosová espuma.

Závěrem se servíruje takzvaný Lískový ořech – lahodná stavba z lískových oříšků, slaného karamelu, francouzské pasty z lískových oříšků, jemně alkoholické zmrzliny Baileys, panenského oříškového oleje a francouzské šlehačky.

Exkluzivní zážitek si můžete vychutnat v páru při degustačním menu nebo ve skupině až 12 přátel u jednoho stolu. Lze volit mezi pěti a sedmichodovou variantou a lze jej doplnit o párování s ojedinělými víny.

Pětichodové menu 1100 Kč a 1450 Kč s vinným párováním,
Sedmichodové menu 1500 Kč a 1950 Kč s vínem.

Rezervace a více informací: restaurant.carloiv@dahotels.com
Tel: +420 778 449 055

Galerie

Rozhovory

Carlo IV Prague