Hravé české chutě najdete v Hergetově Cihelně

Inspirace českou kuchyní aneb Jak připravit českou klasiku v moderní a překvapivé formě. Právě takový cíl si dal při skladbě podzimního menu talentovaný šéfkuchař Hergetovy Cihelny, Vojtěch Václavík. A povedlo se mu to na výbornou.

Marinovaný losos a la “matjes”, remuláda, šalotka, hořčičné semínko, fenyklový salát, křupavý toast
Na první pohled běžná česká jídla, jako jsou kachna, matesy, kuře s nádivkou či svíčková, jsou v Hergetově Cihelně prezentována v mimořádně působivé podobě. Pojďme si je blíž představit. Losos à la mates se salátem z fenyklu, řapíkatého celeru a kaparovou remuládou překvapí skvostnou chutí ryby marinované v soli a cukru a pak v hořčici s olejem a octem.

Pečené kuřecí prso plněné kaštany a houbami, pancetta, celerové pyré, růžičková kapusta, tuřín, višňová omáčka s brandy
Ještě rafinovanější je ovšem verze tradiční české „kačeny“ se zelím, která dostala značně novátorský vzhled. Kachní konfit pečený v sádle je totiž obalený ve filotěstě a osmažený do podoby křehkých taštiček. Ty jsou servírovány s červeným zelím a úchvatnou švestkovou omáčkou, jež je připravena z čerstvých i sušených švestek, zázvoru, skořice, badyánu a slivovice.

Křupavé kachní taštičky, švestková omáčka, salsa z červeného zelí a červené cibule
Milovníky ryb potěší také candát s fazolovým ragú, jehož chuť nádherně doplňuje lahodná omáčka z černého piva a kapustová kroketa. Vynikající je také typické podzimní jídlo - kuře plněné směsí hub a kaštanů, podávané s tuřínem, kapustičkami, celerovým pyré a kandovanými višněmi. Velkým hitem je fantastická svíčková z křehkého masa jelínka sika s máslovými knedlíky a brusinkovým čatní. Jedná se o chuťově dokonalou kombinaci intenzivní omáčky s měkkým, dvanáct hodin taženým masem.

Vanilková zmrzlina, čerstvé jahody, rebarbora, lískové oříšky
Kreativní variací klasiky je také dezert, oblíbené horké maliny se zmrzlinou. Václavík je nabízí ve formě šťavnatého malinového kompotu s mandlovo-kokosovou granolou, mascarpone, s vanilkovou zmrzlinou a košíčkem z mandlové mouky.

Vojtěch Václavík