Restaurace ZEM Prague: Dokonalé spojení české kuchyně s japonskou elegancí

28. March 2025 | Redakce LUXUS.cz | čtenost se zde objeví 27. 04. 2025

Restaurace ZEM Prague, kterou najdete v luxusním hotelu Andaz Prague na Senovážném náměstí, představuje mimořádné spojení moderní české gastronomie s elegantními a sofistikovanými prvky japonské izakaya kuchyně. Pod vedením kreativního šéfkuchaře Libora Krištofčáka, který se nebojí odvážně experimentovat a reinterpretovat klasické recepty, nabízí podnik svým hostům jedinečný gurmánský zážitek, ve kterém se preciznost snoubí s inovací.

Úvodním pokrmem naší degustace byl vynikající hovězí tatarák s křenovou majonézou, červenou řepou a sněhem z uzeného oleje. Tento první chod okamžitě zaujal svou promyšlenou prezentací a vyváženou kompozicí chutí. Jemně zpracované a dokonale ochucené hovězí maso harmonicky ladilo s pikantností křenové majonézy, jež dodávala pokrmu příjemný říz. Sladká nuance červené řepy přinesla jemnou rovnováhu, zatímco sníh z uzeného oleje, který se na jazyku pozvolna rozpouštěl, dodával závěrečnou kouřovou příchuť a vizuální eleganci.

Následovalo excelentní tuňákové tataki doplněné yuzu kaviárem, mangem, chilli a sezamem. Precizně upravený tuňák si zachoval výjimečnou čerstvost, svěžest a jemnou strukturu, která se okamžitě rozplývala na jazyku. Exotický yuzu kaviár spolu se sladkým a aromatickým mangem vytvářel dokonalou harmonii sladkokyselých chutí, která potěšila všechny smysly. Jemný, avšak výrazný dotek chilli a sezamu zvýraznil asijskou inspiraci pokrmu a dodal celkovému zážitku nezapomenutelnou lehkost a svěžest.

Třetí předkrm, vepřová gyoza se zázvorem, česnekem, jarní cibulkou, čínským zelím a ponzu omáčkou, představovala další ukázku mistrného propojení chutí a precizní techniky přípravy. Náplň z vepřového masa byla šťavnatá a skvěle vyvážená aromatickým zázvorem a výrazným česnekem, což pokrmu dodávalo hloubku a autenticitu. Ponzu omáčka podtrhla pravé asijské vlivy a ve spojení s čerstvostí jarní cibulky a jemně nakyslého zelí vytvořila komplexní a harmonický celek, který doslova vybízel k dalšímu soustu.

Hlavní chod večera, králík na černo, se ukázal být fascinujícím příkladem kulinářské kreativity a odvahy reinterpretovat klasické receptury. Králičí hřbet byl připraven s mimořádnou přesností, díky níž zůstal neuvěřitelně křehký a šťavnatý. Překvapivým a odvážným doplňkem bylo játrové Crème brûlée, které svou krémovou texturou a bohatou chutí přineslo zcela novou dimenzi gastronomického zážitku. Doprovázející knedlík plněný švestkami, brusinkami a ořechy vkusně interpretoval tradiční českou kuchyni a jeho sladkokyselý charakter skvěle doplnil celkovou kompozici pokrmu.

Sladkým zakončením se stal dezert Harlekýn, v němž se skvěle snoubily tóny horké a bílé čokolády, zeleného čaje, mandarinky, růžového pepře a smetanové zmrzliny. Každá ingredience měla svou přesnou roli a společně vytvářely neodolatelnou chuťovou paletu, která byla nejen rozmanitá, ale také esteticky působivá. Růžový pepř zvýraznil hlubokou chuť čokolády, mandarinka a zelený čaj dodaly příjemnou svěžest a originalitu, zatímco smetanová zmrzlina vše dokonale spojila do harmonického celku.

Restaurace ZEM Prague svým precizním přístupem k přípravě pokrmů, smyslem pro nejjemnější detaily a schopností propojit českou tradici s japonskou elegancí patří ke špičce pražské gastronomické scény. Je to místo, které gurmánům nabízí nejen dokonalý kulinářský zážitek, ale také inspiraci a estetickou radost z každého servírovaného chodu.