Restaurace ZEM představuje nové menu a březnový brunch na dědictví Rakouska-Uherska

24. March 2025 | Redakce LUXUS.cz | čtenost se zde objeví 23. 04. 2025

Restaurace ZEM v březnu přináší nejen nové menu, které posouvá tradiční české chutě do nečekaných souvislostí, ale také pokračuje ve své sérii tematických brunchů. Tentokrát se poslední neděli v měsíci zaměří na gastronomickou historii Rakouska-Uherska a poctí kuchyně tehdejší monarchie, kde se mísily vlivy vídeňských kaváren, budapešťských kořeněných pokrmů a rustikálního kouzla pražských pekáren.

Tradiční česká kuchyně s avantgardním twistem

Šéfkuchař Tim Wanless se svým týmem rád redefinuje českou klasiku a představuje ji v nečekané podobě. Hlavní pilíře filozofie signature restaurace hotelu Andaz Prague tvoří historické recepty, precizní řemeslná práce a moderní techniky. Na aktuálním menu tak hrají prim zejména:

  • Větrník a jelito – Avantgardní kombinace dvou zdánlivě nespojitelných věcí. Domácí jelito, které v ZEM zpracovávají v duchu nose-to-tail filozofie, a vzdušné odpalované těsto dává tradičnímu jídlu ze zabíjačky zcela nový rozměr.
  • Králík na černo – Moderní reinterpretace tradičního pokrmu, vázaná k rodinné tradici sous chefa Štěpána Zouzala. Jemný králičí hřbet doplňuje játrové crème brûlée, nadýchaný knedlík a harmonie sladkokyselých chutí sušených švestek a brusinek.
  • Smažený květák – Ikonické jídlo české hospodské kultury bylo povzneseno na opravdový zážitek. Pečený květák se skvěle snoubí s lanýžem, hnědým máslem a emulzí z tatarské omáčky.

Rakousko-uherský brunch

Od nového roku pořádá ZEM každou poslední neděli v měsíci stylový brunch s unikátním tématem. Březnová edice vzdá hold hlubokému a trvalému vlivu Rakouska-Uherska na českou kulturu a kuchyni. Unikátní menu vyzdvihne bohaté tradice, vytříbené chutě a nadčasové recepty, které formovaly středoevropskou gastronomii, a spojí to nejlepší z rakouského, maďarského a českého kulinářského dědictví.

„Rakousko-Uhersko bylo tavicím kotlem kultur, v němž se mísily chutě z velkých vídeňských kaváren, budapešťských kuchyní plných koření a pražských rustikálních pekáren. Mnoho klasických českých jídel má kořeny v tomto období, které ovlivnil císařský dvůr, maďarská paprika a vídeňské cukrářské umění. Naše brunchové menu odráží tuto společnou historii a nabízí řadu pokrmů, které oslavují elegantní a zároveň vydatnou kuchyni této doby,“ říká šéfkuchař restaurace Tim Wanless. Hosté se mohou těšit na nadýchané langoše se ztraceným vejcem a paprikovou holandskou omáčkou, moderní verzi tradičního paprikáše s jemným dušeným candátem a haluškami, vídeňský schnitzel servírovaný s fermentovanou brusinkovou omáčkou a bramborami, hovězí kýtu s trhanými celestýnskými nudlemi a křenem, hortobáďskou palačinku s hovězím žebrem a svíčkovou, králičí terinu s nakládanou zeleninou nebo ikonický dort Sacher v inovativní podobě s meruňkami, bílou čokoládou a Chantilly krémem. Nebude chybět ani neomezená konzumace prosecca.

  • Termín: neděle 30. března od 12:00 do 15:00 hodin
  • Cena: 1595 CZK na osobu včetně neomezené konzumace prosecca, studených a teplých nealkoholických nápojů a piva