Pochutnejte si na výborném jídle obklopeni vínem v restauraci Salabka

Milujete výtečné pokrmy a chtěli byste opět vyrazit do některé ze známých restaurací, které mají i svou dlouhou historii? Přesně jedna taková se nachází v pražské části Troja. Kromě výborného jídla musí být ihned všem od pohledu jasné, že si zde pochutnáme i na skvělém víně, protože je Salabka situována v butikové vinici, o níž nalezneme zmínky již ze 13. století, kdy se vína právě z tohoto místa využívala k produkci božského produktu.
O restauraci Salabka se vypráví doslova jako o michelinské, protože její kuchař Petr Kunc získával cenné zkušenosti při svém vaření v michelinských restauracích Spojeného království. O jeho vaření se mluví jako o kreativním a moderním umění, a tak jsem nemohl otálet a do restaurace jsem se vydal zjistit, co je pravda.

Když jsem procházel kolem vín a mířil k restauraci, ihned jsem začínal cítit, že právě zde jsem na tom správném místě – jak je o mně totiž známo, jsem milovník vína. Interiér restaurace, což musím hned ze začátku podotknout, je opravdu úžasný. V restauraci je použito opravdu spoustu dřeva, ale to se mi velmi líbí. Vyzdvihnout je potřeba také příjemnou obsluhu, nemohu vytknout jedinou věc v jejich práci. Nemusel jsem na nic dlouho čekat a vždy jsem byl rychle obsloužen.
Ve formě předkrmu jsem si mohl v poklidném prostředí pochutnat na nodinu s melounem, rajčetem a koriandrovým olejem. Jako hlavní chod mi byl servírován nízký hovězí roštěnec, lesní houby, cibulka, rajče, lanýžová majonéza a Bordeaux jus s morkem, což bylo opravdu úžasné jídlo a musím říci, že jsem si dlouho takto nepochutnal. Pro kompletní menu samozřejmě nemůže chybět ani dezert – tonka parfait, karamelový krém, slaný lískový praline, práskací prach, malinový sorbet.

V každém jídle byla cítit skvělá vyváženost chutí, a to i přestože ve spoustě pokrmů nalezneme opravdu hodně přísad. Na tom je přesně vidět kulinářské umění šéfkuchaře. Sice jsem již zmiňoval dezert, ale ještě před ním jsem měl možnost ochutnat opravdu spoustu mezichodů ve formě pre amuse bouche. Poté ještě následovalo amuse bouche.
Vydejte se do restaurace Salabka i Vy a poznejte skvělou chuť jejich jídla a vín, které si sami uchovávají v historickém sklípku.
