Salabka: Prvotřídní gastronomie v butikové vinici

10. August 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 17952

Pro milovníky vína musí být večeře ve vinici přímo dar z nebes. Když se nad tím ale zamyslíte, není asi příliš mnoho míst, kde byste takovéto prostředí našli a mohli si v něm ještě k tomu pochutnat na výborných jídlech a okusit vysokou gastronomii michelinského šéfkuchaře. Je zkrátka jasné, že víno k jídlu patří, každý si vybere to, které má rád a které se k danému pokrmu hodí. Co byste ale řekli na to, kdybyste měli možnost ochutnat víno z vinic, uprostřed nichž jej budete moci i vypít. Přesně to jsme chtěli vyzkoušet i my, a proto jsme se rozhodli zavítat do pražské restaurace Salabka.

Salabka je velmi známou restaurací, a tak jsme ji nemohli ponechat bez naší recenze na luxusu, to by byl doslova hřích. Nachází se v butikové vinici v kopcích městské části Praha – Troja. Víno se zde pěstuje již od 13. století a stále má tak výtečnou a poctivou chuť.

V restauraci působí šéfkuchař Petr Kunc, který nabral spoustu zkušeností díky práci v michelinských restauracích Spojeného království. Nyní tyto zkušenosti užitkuje a vaří ve výborné restauraci Salabka, kde klade důraz na lokální ingredience a producenty. Slyšeli jsme, že jsou jeho jídla nápaditá a plná chutí a textur, a tak jsme si to přišli do Salabky ověřit na vlastní kůži. Navíc je restaurace zařazená do průvodce Michelin, a tak jsme přišli „na kontrolu“.

Hned, co jsem do restaurace vešel, mi bylo jasné, že právě zde budu doma. Salabka totiž disponuje naprosto úchvatným prostředím a krásnou terasou, z níž se můžete kochat okolními vinicemi. A vězte, že pro člověka, co miluje víno jako já, je to prostě luxus.

Jako to již klasicky bývá, objednal jsem si degustační menu, abych mohl co nejlépe poznat jídla, která v Salabce nabízejí. Jako první mi velmi příjemná obsluha naservírovala jahodové gazpacho s bazalkovým olejem a hned nato rajčatovou ganache, cuketu a fitaky espuma. Šlo o velmi chutná jídla, ale musím říci, že jsem měl celou dobu v hlavě pstruha a tatarák, které měly následovat. Slyšel jsem totiž, že je má Salabka prvotřídní, a tak když jsem před sebou spatřil úžasného pstruha gravlax, avokádo a pomerančovou ponzu, byl jsem v sedmém nebi. Pstruh chutnal opravdu skvěle, byl jemný a takřka hned mi bylo jasné, že lepšího jsem nikde nejedl. Poté již následoval jen hovězí tatarák, lanýžová majonéze a sója kaviár. Tatarák je jídlo, které zkrátka chci ochutnat všude. Rád porovnávám, jak ho umí kde připravit. A právě v Salabce ho musím vypíchnout, je vidět, že šéfkuchař Petr Kunc ví, jak má připravit chutné jídlo.

Velmi mě zaujal i fakt, že v Salabce jsou nabízena ne pouze vína, která si sami vypěstují, ale dokonce i vína světová, a vy si tak můžete pochutnat opravdu na takovém, které máte rádi vy, anebo okusit nějaké nové z vlastního výběru restaurace.