Poznejte díky eDELIKATESY nejlepší šunku na světě – Jamón

20. Srpen 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 13397

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?

Jamón serrano vs. jamón iberico

Hlavním dělítkem je druh prasat, ze kterých se sušená šunka vyrábí, ty jsou dva – jamón serrano z bílého vepře a jamón ibérco z černých iberských prasat.

Jamón serrano je šunka z bílých prasat patřící do podobné kategorie jako italské prosciutto nebo portugalské presunto. Vcelku ji poznáte podle světlého kopýtka, na talíři podle světlejší barvy, tuk je více oddělen od masa a mramorování je méně výrazné. To má za výsledek jemnější chuť, která nepřetrvává na jazyku.

Naproti tomu jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. Samotná šunka se vyznačuje intenzivní tmavou rubínovou barvou a mramorováním zdravého nasyceného tuku. Chuť tohoto jamónu je výrazná a dlouhotrvající.

Dělení jamónu ibérico

Samotný jamón ibérco se dělí velice specificky, a to dle způsobu života a stravy prasat.

  • Jamón ibérico de bellota je tou nejdražší a nejexkluzivnější šunkou na světě. Iberská prasata se volně pasou v dubových hájích a v období od září do února se živí výhradně žaludy. Tomuto způsobu výkrmu se říká „montanera“. Takováto šunka zraje alespoň 36 měsíců.
  • Jamón ibérico de recebo je šunka z prasat, které během montanery nedosáhla požadované váhy a je třeba je dokrmit běžným organickým krmivem.
  • Jamón ibérico de cebo se vyrábí z vepřů krmených běžným způsobem a zraje 24 měsíců.
Jamón ibérico de bellota, Montellano, 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz

Jamón ibérico de bellota, Montellano, 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz

Dělení jamónu serrano

U světlého jamónu je třeba kontrolovat označení původu, pouze tak máte jistotu, že je šunka vyrobena z nejvhodnějších a nejtypičtějších oblastí a splňuje přísné podmínky pro způsob a dobu zrání. Při výběru byste tedy měli hledat označení D.O. jamón de Trevélez nebo jamón de Teruel

Dále se pak dělí dle doby zrání:

  • Paleta – přední plec, doba zrání kolem 10 měsíců.
  • Hembra – doba zrání kolem 9-12 měsíců.
  • Bodega – doba zrání 9-12 měsíců.
  • Reserva – doba zrání 12-15 měsíců.
  • Gran reserva – doba zrání 15-24 měsíců.
Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz

Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz

Jak si tedy jamón vybrat?

Dle chuťových preferencí si můžete zvolit mezi jemnějším serrano nebo intenzivnějším ibérico. Kupujete-li jamón vcelku, je lepší zvolit zadní kýtu (jamón) než přední kýtu zvanou paleta, ta obsahuje méně masa a je náročnější na krájení, jelikož obsahuje kosti. V případě jamónu je pravda, že čím větší, tím lepší. Větší kus kýty s dostatečným množstvím tuku umožňuje delší dobu zrání a lepší chuťový zážitek. Nejkvalitnější jamóny se prodávají o váze kolem 8 kg.

Galerie

Jamón ibérico de bellota, Montellano, 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz
Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz

Rozhovory

eDelikatesy.cz